Studenti i nastavnici Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti posjetili Vukovar – Grad Heroj

U sklopu skorog obilježavanja Dana državnosti, studenti i nastavnici Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti posjetili su Grad Vukovar

Studenti treće godine redovnog stručnog prijediplomskog studija Kriminalistika i nastavnici Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti, zajedno s dekanom izv. prof. dr. sc. Antom Orlovićem, 22. svibnja 2024. posjetili su Vukovar - Grad Heroj i grad heroja.

Svrha posjeta je bila odavanje počasti hrvatskim braniteljima - sudionicima Bitke za Vukovar, posebice poginulima, nestalima i ranjenima te preminulima. Oni su dali nemjerljiv doprinos u borbi za samostalnost i neovisnost naše domovine te s ponosom održavamo sjećanje na njih kao i na povijesnu važnost Grada Vukovara - „da se nikada ne zaboravi“!

Studenti i nastavnici su tom prilikom posjetili vukovarsku ratnu bolnicu, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara i masovnu grobnicu Ovčara, Vukovarski vodotoranj, središnji križ na ušću rijeke Vuke u Dunav, Spomen-obilježje "12 redarstvenika" u Borovom Selu i spomenik Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, poznatoj kao „groblje tenkova“.

Ovo je prvi posjet studenata Veleučilišta Gradu Vukovaru, a izniman doprinos organizaciji i vodstvu kroz memorijalne lokacije osigurao je g. Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar, vanjski suradnik Veleučilišta.

Osobna svjedočanstva sudionika ratnih događanja u Vukovaru 1991. oživjela su bolna sjećanja na strašnu sudbinu hrvatskog naroda, a na studente i nastavnike su ostavila dubok dojam i potaknula snažne emocije.

Žrtva i herojstvo vukovarskih branitelja vječni je zalog koji su položili za sve nas, za hrvatsku neovisnost i našu budućnost koju, zahvaljujući njima, mi danas uživamo u slobodi jedine nam i najdraže domovine “Lijepe Naše”.

Pisane vijesti