Stručno usavršavanje policijskih službenika protueksplozijske zaštite

Slika topvijesti/studeni/webPEZ.jpg

Na Policijskoj akademiji MUP-a RH u Zagrebu, danas, 12. studenoga, započeo je prvi tečaj stručnog usavršavanja policijskih službenika protueksplozijske zaštite (PEZ), a na planu borbe protiv terorizma.

 
Na Policijskoj akademiji MUP-a RH u Zagrebu, danas, 12. studenoga, započeo je prvi tečaj stručnog usavršavanja policijskih službenika protueksplozijske zaštite (PEZ), a na planu borbe protiv terorizma. Nazočnim polaznicima obratili su se pomoćnik ministra MUP-a RH Ivice Kirina Filip Dragović, zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić i prvi tajnik francuskog Veleposlanstva u RH Thierry Guichoux. Pozdravljajući sve okupljene glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, naglasio je da će u prvoj skupini polaznika trotjednog tečaja biti dvadesetak službenika PEZ-a, a u sljedećih 8 mjeseci predviđeno je održavanje ukupno 9 takvih tečajeva, tijekom kojih će biti osposobljeno svih 130 službenika Protueksplozijske zaštite.

Tom prigodom pomoćnik ministra Filip Dragović naglasio je uspješnu suradnju s policijom Republike Francuske te podsjetio na nedavnu pohvalu koju je MUP RH dobio od Europske komisije za niz već do sada provedenih projekata. Spomenuo je još i veliku vrijednost IBIS sustava u vrijednosti od 500.000 eura što je omogućio bolju i kvalitetniju međupolicijsku suradnju susjednih zemalja, osobito s područja balističkih vještačenja. Ovim projektom, kaže Dragović, educirat ćemo naše stručnjake za PEZ-e, što će omogućiti veću njihovu sigurnost kao i sigurnost samih građana. Zamjenik ravnatelja Benka Jakob Bukvić kazao je kako je služba protueksplozijske zaštite MUP-a dala značajan doprinos sigurnosti hrvatskih građana tijekom Domovinskog rata onesposobljavanjem velikog broja neeksplodiranih sredstava. U izvršenju tih zadaća tada je sudjelovalo 98 policijskih službenika od kojih je 8 smrtno stradalo, a 7 zadobilo teške tjelesne ozljede. Ti su službenici, ističe Bukvić, onesposobili i uništili više od 500 tona raznih vrsta eksplozivnih sredstava, čime je broj eksplozija koje mogu štetiti građanima smanjen za oko četiri puta.

Prvi tajnik francuskog Veleposlanstva u RH Thierry Guichoux izrazio je veliko zadovoljstvo provedbom ovoga tečaja i niza projekata s MUP-om RH, a što je, kaže on, rezultata nedavno potpisanog sporazuma između francuske ministrice unutarnjih poslova i našeg ministra. Guichoux je zahvalio i hrvatskim vlastima što su upravo francuske kolege odabrale za partnere u ovako važnom projektu, koji je prema njegovim riječima jako dobro započeo svojom sprovedbom.

Ovim tečajem započinje praktična realizacija Twinning Light projekta pod nazivom„Osposobljavanje policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na području istrage incidenata izazvanih eksplozivnim napravama i tehnike i taktike postupanja s eksplozivnim sredstvima/improviziranim eksplozivnim napravama“, koji se provodi u sklopu predpristupnog programa pomoći Europske unije PHARE 2005. Vrijednost projekta je oko250.000 eura.

 
 


Stranica