Stručnjaci Erasmus+ projekta FIRST-TAC održali prvi sastanak uživo

Izrađen kurikulum za petodnevnu praktičnu obuku uniformiranih policijskih službenika u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine

Tijekom proteklog tjedna, od 27 studenoga do 1. prosinca 2023. godine, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održavao se prvi razvojni sastanak uživo u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC), koji MUP RH, Policijska akademija provodi sa svojim partnerima - Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara, Litavskom policijskom školom i Policijskom školom u Slupsku.

Na sastanku su sudjelovali stručnjaci za taktiku i tehnike uporabe sredstava prisile te taktičku medicinu iz partnerskih ustanova. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali su voditeljica projekta Ksenija Vujčić i koordinator izrade kurikuluma Aleksandar Čubrilo iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, Ivica Biletić iz Službe za policijski trening, Josip Anić iz Policijske uprave zagrebačke te Jurica Halambek i Dubravko Žurga iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Sastanak se rezultatima nadovezao na prethodna dva, održana online u rujnu i listopadu 2023. godine, kad su stručnjaci iz partnerskih institucija dogovorili smjernice za novi zajednički kurikulum - kompetencije, nastavnu strategiju i teme. Tijekom proteklog tjedna na temelju spomenutih smjernica izrađen je kurikulum za petodnevnu praktičnu obuku uniformiranih policijskih službenika u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine. Kurikulumom su definirani struktura obuke, nastavna strategija i strategija vrednovanja, kao i ishodi učenja za sve planirane teme.

Buduća će se obuka sastojati od dva dijela - online pripremne faze i praktične nastave uživo. Tijekom online faze polaznici će osvježiti teorijska znanja vezana za osnovna načela u primjeni sredstava prisile, odnosno pružanje prve pomoći, dok će se nastava uživo sastojati od niza vježbi, čija će se složenost postupno povećavati i završiti simulacijama u kojima će polaznici biti u prilici primijeniti stečeno znanje i vještine u realističnim uvjetima.

Osim izrade kurikuluma, stručnjaci su dio sastanka iskoristili i za usporedbu tehnika i taktika koje koriste na obukama u svojim zemljama. Cilj je pronaći najbolje prakse koje uvažavaju principe učinkovitosti u postupanju, ali i najviših standarda u poštivanju ljudskih prava. Dogovorene tehnike i taktike bit će snimljene i dostupne kao dio priručnika za instruktore.

Sudionike sastanka pozdravili su načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović, istaknuvši kako je razmjena iskustava u međunarodnom okruženju poticaj policijskim službenicima da osvježe i unaprijede svoja znanja i vještine.

Zajedničko iskustvo okupljenih instruktora osigurava snažan temelj za transfer znanja i vještina, naglasio je načelnik Ćelić, dodavši kako je krajnji cilj osigurati da rad policijskih službenika i u najizazovnijim situacijama bude doista učinkovit, ali i siguran - kako za policiju tako i za građane.

 



Pisane vijesti