Srednja policijska škola ponovno otvorila vrata

Slika topvijesti/2011/Rujan/srednja_policijska/SPS.jpg

Postrojavanje prve generacije polaznika strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac i ponovno otvaranje Srednje policijske škole, nakon čega je odmah upriličeno i otkrivanje ploče s novim imenom škole, koja od tog trenutka nosi ime Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prvog poginulog hrvatskog branitelja, središnji je događaj obilježavanje Dana policije 2011.

Obilježavanje svoga dana, policija je na sam blagdan svetog Mihovila, 29. rujna,  započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine na Medvedgradu, zatim na Mirogoju kod Zida boli, Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a naposljetku i na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Vijence je položio Tomislav Karamarko,  ministar unutarnjih poslova, u čijem su izaslanstvu bili i državni tajnici Miljenko Radnić i Vladimir Faber, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i njegovi zamjenici Milijan Brkić i Dražen Vitez, te zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić.

Održana je potom sveta misa u crkvi sv. Mihovila na Policijskoj akademiji, koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac. Vojni je ordinarij proslavu zaštitnika policije sv. Mihovila nazvao prilikom za preispitivanje savjesti, te je i light motiv cijele propovijedi bilo podsjećanje na značaj sv. Mihovila, arkanđela koji je sinonim za pravednu borbu protiv zlih sila, a po kojem i crkva na Policijskoj akademiji nosi ime.

Ipak, središnji događaj dana bilo je postrojavanje prve generacije polaznika strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac i ponovno otvaranje Srednje policijske škole, nakon čega je odmah upriličeno i otkrivanje ploče s novim imenom škole, koja od tog trenutka nosi ime Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prvog poginulog hrvatskog branitelja. Ime Josipa Jovića na ploči policijske srednjoškolske ustanove samo je jedno od niza podsjetnika na ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu. Počevši sa travnjem ove godine, imena hrvatskih policajaca nose policijski brodovi, zasad „Josip Jović“ i „Mile Blažević Čađo“, a osim imenovanja škole, preimenovat će se i neke policijske postaje.

Uz spomenuto izaslanstvo MUP-a, savjetnike ministra, načelnike svih policijskih uprava, djelatnike Policijske akademije, značajnim trenucima otvaranja Srednje policijske škole svjedočila je i Marija Jović, majka poginulog Josipa Jovića, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i roditelji i obitelji novih policijskih srednjoškolaca.

Mladim novim učenicima, čije je postrojavanje upriličeno na istom mjestu gdje su se pred 21 godinu postrojili i prvi hrvatski redarstvenici, na početku svečanosti riječi potpore, uz opis onoga što ih tijekom školovanja očekuje, uputio je načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno. Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, odmah je zatim u svom obraćanju, mladom naraštaju pojasnio kako poziv za kojeg su se odlučili iziskuje odgovornost, požrtvovnost i marljivost, te da će se uz dosljedno poštivanje propisa od njih zahtijevati čvrsti stav, siguran nastup, odlučnost i odgovornost za svoje postupke.

-  Radite poštujući temeljna prava čovjeka, djelujući zakonito i pravično. Od vas očekujem da čuvate svoj ugled i ugled policijske službe. Čuvajte domovinu, čuvajte građane Hrvatske, čuvajte nasljeđe što su ga generacije pravednika godinama gradile. To od vas zahtijevam, jer su i očekivanja od hrvatske policije velika. Zajednički ćemo težiti modernizaciji policije, učinkovitijem svakodnevnom radu, te posebice, povećanju povjerenja građana u rad policije – poručio im je ravnatelj Grbić, iskazujući zadovoljstvo što je otvaranjem srednjoškolske policijske ustanove ponovno uspostavljena vertikala stvaranja policijske profesije, kolijevka znanja, vještina i profesionalizma.      

Srednja policijska škola otvorena je nakon devet godina i u treći razred prve školske 2011./2012. godine upisano je 336 budućih policajaca i policajki, koji će iduće dvije godine provesti na Policijskoj akademiji osposobljavajući se za očuvanje sigurnosti hrvatskih i europskih građana. Inače, Policijska je škola osnovana 1972. godine, kroz nju je tijekom 30 godina kontinuiranog rada obrazovano 27 generacija učenika – policajaca, od školske 1994./95. godine provodio se dvogodišnji program školovanja upisivanjem učenika u treći razred, a zatim se 2002. godine, zbog nedostatka sredstava, zatvorila te se prišlo izradi novog modela školovanja.

-  Samo institucija koja razmišlja o svojoj budućnosti, ulaže u obrazovanje. Misao dodatno dobiva na težini u našoj instituciji, jer upravo zbog vrste posla kojeg obavljamo, kristalno nam je jasna činjenica da najmoćnije oružje ne počiva na ramenu, za opasačom ili u rukama. Ono obitava unutar nas samih. Najmoćnije oružje je znanje. A istinska snaga i vrijednost policijskog sustava su ljudi. Stoga današnje Ministarstvo unutarnjih poslova stremi ka tome da svoje resurse primarno ulaže u najvredniji svoj dio, policijske službenike - naglasio je ministar Karamarko, poručivši novim učenicima da će ovdje dobiti vrhunsku policijsku naobrazbu i za nekoliko godina unijeti u policijski sustav novu svježinu i snagu.

-  Pritom ne zaboravite da u trenucima završetka svog školovanja nećete biti samo hrvatski, već i europski policajci, zaključio je Karamarko, nakon čega je premijerka Kosor kazala kako ova svečanost nije velika samo za nove učenike i za njihove roditelje, već i za cijelu Hrvatsku i njenu Vladu.

-  Čestitam na činjenici što ste se opredijelili za časno zanimanje policajca, odnosno policajke. I vi, polaznici ove škole sutra ćete, dakle 2013., biti policajci i policajke RH, koja će biti 28. članica EU. Vaše školovanje jest  zaista školovanje za budućnost i za budućnost Hrvatske – istaknula je premijerka Kosor, čestitavši u ime cijele Vlade Dan hrvatske policije i zaštitnika sv. Mihovila, te zahvalivši policiji na ustrajnosti u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminala. 

Cijela je svečanost popraćena glazbenim brojevima Pjevačkog zbora Policijske akademije, uz pratnju Tamburaškog orkestra i dirigentsku palicu voditeljice Nevenke Pavleković. Nakon postrojavanja, kojem je nova generacija policijskih srednjoškolaca pristupila od sveg srca predano, uz svečarski ugođaj i riječi prisjećanja na poginulog Josipa Jovića, njegova je majka Marija otkrila ploču s novim imenom Srednje policijske škole.

-  Draga moja mladeži Hrvatske, ustrajte, budite junaci, ne dajte da vas netko smete, već pođite tim putem kojeg ste odabrali – kratko je učenicima tom prilikom poručila Marija Jović, svima skupa uputivši, kako je rekla, od srca jedno veliko hvala.

Za kraj, otvorena je izložba fotografija „Živim život u policijskoj školi“, ne bi li se odškrinula vrata u svijet školovanja policijskih službenika, a počevši u predvečerje, policija će obilježavanje svoga Dana zaključiti svečanošću u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.



Stranica