Specijalistički tečaj vodiča službenih pasa i službenih pasa za zaštitu državne granice za potrebe granične policije

Završio treći tečaj vodiča i pasa za zaštitu državne granice, a ukupno deveti po redu tečaj za potrebe granične policije, kojima je do sada školovano ukupno 44 psa

Danas je u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji završio specijalistički tečaj vodiča službenih pasa i službenih pasa za zaštitu državne granice za potrebe granične policije.

Navedeni tečaj treći je po redu tečaj vodiča i pasa za zaštitu državne granice, a ukupno deveti po redu tečaj za potrebe granične policije, kojima je do sada školovano ukupno 44 psa.

Ovi službeni psi dio su planirane aktivnosti nabave i školovanja vodiča i službenih pasa, financirane kroz sredstva Europske unije u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) projekta '“Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa za potrebe granične policije“, ali i sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Naime, ulaskom u Schengenski prostor Republika Hrvatska obvezala se implementirati schengenska pravila te zadovoljiti preporuku EU koja zahtijeva pojačanu potporu kontroli na vanjskim kopnenim graničnim prijelazima. Strateški cilj je povećanje broja školovanih pasa za detekciju tvari, zaštitu državne granice i pasa za graničnu kontrolu.

Iako u otežanim uvjetima rada izazvanih pandemijom virusa COVID-19, školovanje je uspješno završilo tri službena psa za zaštitu državne granice koji su sa svojim vodičima raspoređeni na rad u policijske uprave, dok se u Centru trenutno školuje još 6 vodiča I pasa za potrebe granične policije.
Uvjerenja o završenom specijalističkom tečaju vodičima službenih pasa te uvjerenja za rad njihovim službenim psima uručio je voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, g. Berislav Lankaš koji je čestitao polaznicima tečaja, ali i njihovim instruktorima na ostvarenom rezultatu, na profesionalnosti i ispunjenju svih obaveza plana i programa tečaja te pohvalio polaznike za izraziti trud i zalaganje tijekom cjelokupnog trajanja tečaja.

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje