Specijalistički tečaj iz protueksplozijske zaštite

Sa školovanjem je započelo 17 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i tri djelatnika Ministarstva obrane RH

Na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", 2. listopada, započeo je sa radom tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 17 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i tri djelatnika Ministarstva obrane RH.

Sukladno planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2023. godinu, u Policijskoj akademiji, od 2. listopada 2023. do 23. veljače 2024. godine, održava se tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, na kojem će se polaznici osposobiti za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda, te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.

Prema nastavnom planu i programu navedeni tečaj će se realizirati u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave.

Nastavnim planom obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

Program obuhvaća i vrlo velik broj praktičnih vježbi sa vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.
 
Polaznicima su na sustavu e-obrazovanja dostupne sve informacije, od nastavnih sadržaja, rasporeda predavanja, ispita, obavijesti, materijala i literature.
 
Otvaranju su prisustvovali Ilija Jakić, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje, Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, Velibor Vučković, voditelj poslova za protudiverzijsku zaštitu iz Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata, Uprave za posebne poslove sigurnosti i voditelj tečaja Zoran Krsnik, policijski službenik  za provedbu programa stručnog usavršavanja, osposobljavanja i specijalizacije, koji su upoznali polaznike s obavezama pridržavanja kućnog reda i podržali ih u naporima za stjecanje novih znanja i vještina. 
 
Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu, te uspješnog polaganja završnog ispita pred povjerenstvom, polaznici će steći odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.
 

Pisane vijesti