Specijalistički tečaj iz protueksplozijske zaštite

Slika /02_vijesti/2024/veljača/1.jpg

Tečaj je uspješno završilo 17 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i tri djelatnika Ministarstva obrane RH

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik", 19. veljače 2024., završio je s radom tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 17 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i tri djelatnika Ministarstva obrane RH.

Sukladno Planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2023., u Policijskoj akademiji, od 2. listopada 2023. do 19. veljače 2024., održan je tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, na kojem su se polaznici osposobili za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskih pregleda, te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.

 Prema Nastavnom planu i programu navedeni tečaj se realizirao u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave.

Nastavnim planom obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.

 Program obuhvaća i vrlo velik broj praktičnih vježbi s vježbovnim, ali i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.

Polaznicima bile su dostupne sve informacije vezane za tečaj, od nastavnih sadržaja, rasporeda predavanja, ispita, obavijesti, materijala i literature.

Svečanom zatvaranju tečaja prisustvovali su Ivko Gavranić, pomoćnik voditelja Službe za cjeloživotno obrazovanje, Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, Velibor Vučković iz Uprave za posebne poslove sigurnosti, Mario Kokić policijski službenik Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, te predavač Marijan Nikolaus koji su se prigodno obratili polaznicima.

Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu te uspješnog polaganja završnog ispita pred povjerenstvom, polaznici su stekli odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.

Pisane vijesti