Službenici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ sudjeluju u projektu u Sjevernoj Makedoniji

Projekt u organizaciji OSCE-a Misije Skopje razvija hibridni sustav policijskog obrazovanja

Na poziv Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Misije Skopje, službenici Martina Grdinić i Krešimir Kaniža iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju borave od 11. do 15. ožujka 2024. godine u Centru za obuku Idrizovo - Skopje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije.

Tijekom boravka, hrvatski stručnjaci za zaštitu granice s kolegama iz Sjeverne Makedonije sudjeluju u razvoju programa hibridnog tečaja za policijske službenike granične policije. Riječ je o segmentu šireg međunarodnog projekta „Building a Hybrid Education System“, koji provodi OSCE uz potporu Odjela za razvoj policije Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Savezne Republike Njemačke i Kraljevine Norveške.

U sklopu projekta devet timova razvija devet hibridnih programa, a hrvatski službenici sudjeluju u razvoju programa koji se odnosi na rad granične policije. Razvijeni program kombinirat će online učenje s učenjem uživo te će tijekom tri tjedna obuke biti obrađene različite teme vezane uz graničnu kontrolu i zaštitu, krivotvorenje dokumenata, profiliranje, nezakonite migracije, ljudska prava te ravnopravnost spolova.

Cilj je budućeg programa omogućiti policijskim službenicima da nadograde postojeća, ali i steknu nova znanja i vještine kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Pritom koncept budućeg programa obuhvaća upotrebu digitalnih alata u poučavanju, kao i učenje kroz praktičan rad.

Sadržaj programa usredotočen je na postojeće stanje u migracijama, a uloga hrvatskih predstavnika bila je pomoći kolegama svojim bogatim stručnim znanjima i iskustvom u području zaštite državne granice, ali i poučavanju službenika granične policije.

Dana 14. ožujka 2024. hrvatske službenike primila je direktorica Centra za obuku i pomoćnica ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije, Suza Trajkovska, a sastanku su se online pridružili i načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić te voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec.

Rukovoditelji dviju institucija za policijsko obrazovanje razmijenili su informacije o ustrojstvu svojih obrazovnih ustanova, kao i temeljnom te kontinuiranom obrazovanju policijskih službenika. Načelnik Ćelić zahvalio je direktorici Trajkovskoj na pozivu na sastanak, naglasivši kako je jačanje ovakvih suradnji na području policijskog obrazovanja i prenošenje znanja i iskustava posebno bitno u ovo vrijeme izazova koje migrantska kriza stavlja pred naše zemlje. Dodao je kako je dobra suradnja sa zemljama u regiji preduvjet za uspješno suočavanje s migrantskim izazovima te izrazio zadovoljstvo što hrvatski stručnjaci svojim znanjem i iskustvom pridonose unapređenju obrazovanja policijskih službenika u Sjevernoj Makedoniji.

Načelnik Ćelić i direktorica Trajkovska zaključili su sastanak s nadom uspostavljanja i jačanja zajedničke suradnje, ali i širenja ovakve vrste suradnje na sve zemlje u okruženju. 

Pisane vijesti