Sjećanje na Božu Biondu prvog poginulog branitelja u opsadi Vukovara

Božo Bionda je bio hrabar vojnik i odan domoljub koji je svoj život dao za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske

U obrani Vukovara 1991. sudjelovalo je više od sedam stotina policajaca iz cijele Hrvatske, a najviše je branitelja tada bilo iz PU varaždinske, međimurske, krapinsko-zagorske i brodsko-posavske.

Uz nadljudske napore s oskudnim naoružanjem, ne žaleći svoj život, borili su se do zadnje kapi krvi te u trenucima beznađa hrabro prkosili sudbini braneći Vukovar i svoju domovinu.

Jedan od njih bio je i Božo Bionda (1970. - 1991.), pripadnik Prvog hrvatskog redarstvenika, a poslije i ATJ Lučko.  Poginuo je u 21. godini života, 25. kolovoza 1991., u blizini raskrižja Borovske i Trpinjske ceste. Pogođen je uslijed rafalne pucnjave iz mitraljeza s transportera JNA sa sedam metaka, od kojih ga je jedan hitac pogodio izravno u srce.

Njegova žrtva neće nikada biti zaboravljena, a njegova hrabrost i požrtvovnost će zauvijek ostati u srcima svih koji su ga poznavali.
 
Danas se prisjećamo njega i svih poginulih pripadnika Domovinskog rata koji su dali svoj život za slobodu i pravednost. U povodu toga, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ pred spomenikom „Prvom hrvatskom redarstveniku“ zapaljena je spomen-svijeća u sjećanje na Božu Biondu, ali i kao znak da se žrtve hrvatskih policajaca i njihov doprinos u Domovinskom ratu neće zaboraviti.

Pisane vijesti