Simulacijska vježba kontrole na graničnim prijelazima

U Policijskoj akademiji održana je pilot vježba otkrivanja terorista i drugih "subjekata od interesa” među putnicima

U organizaciji Frontexa, Uprave za granicu, Policijske akademije i PU zagrebačke 8. ožujka 2022. godine, u prostoru Policijske akademije, održana je simulacijska vježba otkrivanja terorista i drugih "subjekata od interesa” među putnicima. Simulacijska vježba se temeljila na Zajedničkoj metodologiji procjene ranjivosti (CVAM) i dio je procesa Procjene ranjivosti, sukladno čl. 32 Uredbe (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i vijeća, a provodi se s ciljem procjene spremnosti države članice za suočavanje s budućim izazovima na vanjskoj granici EU. 
 
U isto vrijeme, u vježbu je bio uključen i granični prijelaz u talijanskoj zračnoj luci Fiumicino uz odvojene praktične dijelove vježbe.
 
Vježbom su testirani kapaciteti hrvatske granične policije na međunarodnom graničnom prijelazu u zračnom prometu putnika Zagreb (Zračna luka Franjo Tuđman), koji je pod nadležnošću Policijske uprave zagrebačke, Postaje aerodromske policije (PAP) Pleso. Vježba je provedena u više modula, putem sustava videokonferencije i web upitnika te je uključivala policijske službenike Postaje aerodromske policije Pleso. 
 
Vježba je započela prezentacijom stručnjaka iz Europola o trenutnim trendovima koji se odnose na terorizam u Europi, te prezentacijom stručnjaka iz Frontexa na temu terorista i ostalih „subjekata od interesa“ među putnicima. Uslijedila je interaktivna sesija pitanja i odgovora i konačno praktični dio vježbe.  Šest policijskih službenika koji obavljaju poslove prve linije granične kontrole, odgovaralo je na pitanja web upitnika. 
 
Studija slučaja je uključivala opis specifične situacije koja se odnosi na protuterorizam, a vezane za određene linije zrakoplovnih letova, nacionalnosti putnika i druge indikatore rizika. U drugom praktičnom dijelu vježbe, uslijedili su intervjui s dva policijska službenika koji obavljaju drugu liniju granične kontrole na graničnom prijelazu. Interakcija između je ostvarena putem videokonferencije, a pitanja su uključivala studije određenih slučajeva, poznavanje indikatora rizika, legislative i procedura postupanja tijekom druge linije granične kontrole.
 
U završnom dijelu vježbe provedena je prezentacija policijskog službenika PAP Pleso  o protuterorističkim mjera na graničnom prijelazu i Zračnoj luci Franjo Tuđman, a od predstavnika Frontexa pruženi su praktični savjeti i primjeri u vezi otkrivanja „osoba od interesa“, kao i povratne informacije o samoj vježbi.
 
Svrha vježbe kao pilot projekta je bila prvenstveno testirati mogućnosti za razvoj praktičnijih alata u kontekstu Procjene ranjivosti, a dobrovoljnim sudjelovanjem, hrvatska granična policija je iznova pokazala spremnost i volju doprinijeti  daljnjem jačanju vanjskih granica EU te da u cijelosti preuzme primjenu schengenske pravne stečevine. Uključeni policijski službenici su svojim aktivnim sudjelovanjem pokazali dobru pripremljenost i stručna znanja potrebna za obavljanje poslova granične kontrole.
 
Predstavnici Frontexa istaknuli su dobru pripremljenost policijskih službenika, njihovu spremnost na interakciju i sudjelovanje u raspravama. S obzirom na to da ipak postoje određena ograničenja koja donose provođenje ovakve vrste vježbi online putem, najavljeno je da će se vježbe u budućnosti nastojati provoditi isključivo na samom graničnom prijelazu.


Stranica