Seminari za policijske službenike kriminalističke policije

Slika /02_vijesti/2021/5 mjesec/krimpolicija logo.jpg

Seminari su bili namijenjeni policijskim službenicima iz svih policijskih uprava u cilju njihovog stručnog usavršavanja u području ulične redukcije droga, kriminalističkog istraživanja imovinskih, krvnih i seksualnih delikata te korištenja informatora u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Unazad mjesec dana u uslužnoj jedinici Valbandon održani su seminari za policijske službenike linija rada kriminaliteta droga, krvnih i imovinskih delikata te za rad s informatorima. Seminari su bili namijenjeni policijskim službenicima iz svih policijskih uprava s ciljem njihovog stručnog usavršavanja u području ulične redukcije droga, kriminalističkog istraživanja imovinskih, krvnih i seksualnih delikata te korištenja informatora u borbi protiv svih oblika kriminaliteta.
 

Rad s informatorima

Svi koji su imali priliku slušati predavanja pok. profesora dr. Duška Modlya, sjetit će se njegovog pitanja studentima: „Koja je najbolja policija svijeta?“. Nakon nagađanja i pogađanja studenata: američka, francuska, njemačka, hrvatska, profesor bi odgovorio: „Najbolja policija svijeta je ona koja ima najbolje informatore.“,

Važnost njihove uloge i način rada s informatorima obrazložio je u priručniku „Informatori“, u izdanju Policijske akademije 1993. godine, a temeljem kojeg je 2011. godine u okviru Twinning projekta „Jačanje kapaciteta MUP-a RH u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga“ izrađen Priručnik za rad s informatorima, također u izdanju Policijske akademije.

Policijski službenici Odjela za rad s informatorima te policijski službenici koji već dugi niz godina u svom radu koriste informatore, prenijeli su svoja znanja i iskustva novim kolegama po ovoj liniji rada.

Polaznicima seminara predstavljeni su modaliteti suradnje s Mobilnom jedinicom Carinske uprave, Uprave za zatvorski sustav i probaciju te Službom za zaštitu svjedoka, u smislu razmijene kriminalističko-obavještajnih podataka te primjena kriminalističko-obavještajne analitike. Prezentirana im je i uloga i značaj međunarodne i međuagencijske razmjene podataka u smislu korištenja informatora u suzbijanju i nadzoru terorizma i organiziranog kriminaliteta.

Dodatnu vrijednost ovogodišnjem seminaru za rad s informatorima, dao je dr. sc. Boris Tot govoreći o psihološkim aspektima rada s informatorima s naglaskom na njihovo profiliranje i procjenjivanje te stres kao moguću posljedicu zahtjevnosti rada s informatorima. 

 
Edukacija policijskih službenika linije rada kriminaliteta droga

Obzirom na sve probleme koje za sobom povlači konzumacija droge, značaj usavršavanja policijskih službenika za uličnu redukciju, itekako je važan. Kao i svake godine, početni seminar za policijske službenike linije rada kriminaliteta droga, bio je koncipiran na praktičnim vježbama (prikrivene policijske radnje, taktika postupanja, uhićenja, pretrage, izrada pismena). U izvođenju vježbi pomagali su policijski službenici Interventne jedinice PU istarske, a moderirane su od strane iskusnih policijskih službenika PU zagrebačke i primorsko-goranske te Službe kriminaliteta droga, Uprave kriminalističke policije.

Također, održana je i pokazna vježba rada službenih pasa za detekciju droga, a koju su uspješno izveli Bela i Duks, službeni psi PU istarske, uz stručno vodstvo svojih vodiča. Polaznicima predstavljen djelokrug rada DEA-e (Drug Enforcement Agency), čiji je predstavnik sudjelovao u vježbama te pohvalio entuzijazam i profesionalnost svih sudionika.   
 

Istraživanje imovinskih kaznenih djela

Ovogodišnji seminar „Kriminalističko istraživanje imovinskih kaznenih djela“ je pored neizostavnih tema očevida, izuzimanja tragova i njihovog vještačenja, taktike i metodike kriminalističkog istraživanja imovinskih kaznenih djela, naglasak stavio na nedostatke ranijih kriminalističkih istraživanja. Prezentirana su uspješno provedena istraživanja, kao npr. kriminalističko istraživanje serije razbojništva u banke provedeno u PU primorsko-goranskoj, uz detaljnu analizu svega provedenog.  


Krvni i seksualni delikti

Seminar „Kriminalističko istraživanje krvnih i seksualnih delikata“ slijedio je koncept prethodnih seminara na ovu temu, a koji se temelji na vježbama od organizacije, mjera i radnji prvog zahvata u kriminalističkom istraživanju krvnih i seksualnih delikata, preko strategija obrade mjesta događaja, obrade i pretrage terena, strategije obrade žrtve, strategije obrade osumnjičenika do kvalitetno napisane kaznene prijave i svih popratnih pismena.

Za svaki element vježbe polaznicima je stručan uvod pripremila dr. sc. Mirjana Kondor Langer, profesorica Visoke policijske škole i Zlatko Budimir, policijski službenik Službe općeg kriminaliteta Uprave kriminalističke policije. Slijedom njihovih smjernica polaznici su morali odraditi vježbu. Po završetku svake vježbe slijedila je analiza, ispravljanje eventualnih pogrešaka i davanje smjernica za buduće uspješno provođenje. Slijedom važnosti bioloških tragova i tragova pailarnih linija u istraživanju krvnih i seksualnih delikata, naglasak je stavljen i na njihov pronalazak, dokumentiranje i izuzimanje te vještačenje. Metode vještačenja izložile su predstavnice CFIIV-a „Ivan Vučetić“ te polaznicima dale niz praktičnih smjernica vezano uz izuzimanje, pakiranje, dokumentiranje i slanje tragova na vještačenje. 
 
Izuzetno zanimljivo i korisno bilo je uvodno izlaganje prof. dr. sc. Valtera Stemberga, dr. med. iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu Sudska medicina i kriminalistika.

Na seminarima linije rada općeg kriminaliteta, kriminalističko istraživanje imovinskih te krvnih i seksualnih delikata, izlagala je Albina Tisanić, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Izložena praktična iskustva u radu policije i državnog odvjetništva po problematici imovinskih, krvnih i seksualnih delikata, polaznici su i ove godine ocijenili iznimno korisnim za daljnji rad. Gospođa Albina Tisanić redovito sudjeluje u obukama o organizaciji Policijske akademije predstavljajući djelokrug rada ŽDO-a, provedene kaznene postupke i suradnju s policijom.   

Pisane vijesti