Seminar za senior i junior ambasadore Škole ambasadora Europskog parlamenta u Zadru

Predstavnici Policijske škole Josip Jović na Školi ambasadora

U Zadru je od 8. do 10. veljače 2024. održan nacionalni skup Škola ambasadora Europskog parlamenta kojem je prisustvovalo 120 učenika i nastavnika srednjih škola iz svih županija, a Policijsku školu Josip Jović predstavljali su Benjamin Jakovac, junior ambasador i koordinator za zajednoza.eu aktivnosti naše škole i Roberta Mijalić Krešić, senior ambasadorica.

Na skupu su učenici i nastavnici govorili o brojnim aktivnostima koje su proveli, planovima za 2024. godinu, boljem povezivanju škola ambasadora na regionalnoj razini, važnosti suradnje i promicanju europskih vrijednosti kao i značaju izlaska mladih na nadolazeće izbore za Europski parlament. Sve se to odvijalo kroz radionice gdje su se sudionici još bolje upoznali i razmijenili pozitivna iskustva. Kako je jedna od preporuka za kvalitetniju provedbu programa za ovu godinu regionalno povezivanje škola uključenih u program, zagrebačke EPAS škole (II gimnazija, VII gimnazija, Gornjogradska gimnazija, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Policijska škola Josip Jović i škola kandidat Gimnazija Sesvete) dogovorile su nekoliko zajedničkih aktivnosti do kraja ove školske godine.

O ulozi mladih u društvenim procesima te brojnim koristima koje Hrvatska ima od članstva u Europskog uniji sudionici skupa imali su priliku razgovarati sa Šimom Erlićem, ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Učenik Benjamin Jakovac kaže kako je seminar u Zadru bio vrlo zanimljiv. Od početka puta bilo mu je vrlo lijepo jer je u autobusu upoznao dosta drugih kolegica i kolega junior ambasadora. Program je bio lijepo oblikovan i bez obzira na to što je bilo puno aktivnosti, nije bilo naporno. Najviše mu se svidjelo to što je imao priliku upoznati ministra Šimu Erlića koji je kroz razgovor sa sudionicima objasnio puno toga o financiranju projekata iz fondova Europske unije. Također, kaže kako mu je vrlo zanimljivo bilo i na junior radionicama s Markom Bokom, voditeljem EPAS programa u Hrvatskoj. Zaključno, navodi da mu je ovo bilo jako lijepo iskustvo te zahvaljuje mentorici na ukazanoj prilici.

 

Stranica