Seminar Western Balkans Organised Crime Links

Slika topvijesti/2014/srpanj/cepol-mala.jpg

Cilj ove aktivnosti je doprinos regionalnoj suradnji jačanjem umrežavanja između relevantnih organizacija pri čemu je naglasak na suzbijanju organiziranog kriminaliteta, sprječavanju ilegalnih migracija i trgovanja ljudima. Svoja iskustva s polaznicima će podijeliti hrvatski stručnjaci iz Službe organiziranog kriminaliteta, Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Crvenog križa i udruge PETRA, ali stručnjaci EUROPOL-a, te talijanski i francuski policijski eksperti za ovu problematiku. 

Foto: MUP

Na Policijskoj Akademiji u Zagrebu, u utorak, 1. srpnja, započeo je trodnevni seminar u okviru CEPOL-a (European Police College- Europska policijska akademija) pod nazivom Western Balkans Organised Crime Links te je riječ o  prvoj  aktivnosti koju organizira hrvatski CEPOL tim.

Dobrodošlicu okupljenim ekspertima i polaznicima seminara, u ime Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije,  zaželio je načelnik Policijske akademije i osoba s pravom glasa u Upravnom vijeću CEPOL-a Želimir Radmilović.

U ime Ravnateljstva policije i glavnog ravnatelja policije, dobrodošlicu okupljenima je zaželio Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije.

„Republika Hrvatska je nova članica Europske unije i spremna je dijeliti svoja iskustva s ostalim zemljama u regiji zato što moramo staviti u upotrebu svoja znanja. Ovaj seminar je rezultat iskustva, dobre prakse i suradnje između policijskih službenika.“

Istaknuo je kako će aktivnosti u sklopu ovog seminara dovesti do unaprjeđenja u policijskom radu.

Cilj ove aktivnosti je doprinos regionalnoj suradnji jačanjem umrežavanja između relevantnih organizacija pri čemu je naglasak  na suzbijanju organiziranog kriminaliteta, sprječavanju ilegalnih migracija i trgovanja ljudima. Svoja iskustva s polaznicima će podijeliti hrvatski stručnjaci iz Službe organiziranog kriminaliteta, Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Crvenog križa i  udruge PETRA, ali i stručnjaci EUROPOL-a, te talijanski i francuski policijski eksperti za ovu problematiku.

CEPOL je agencija EU namijenjena obuci više rangiranih policijskih službenika država članica, te osobito jačanju kapaciteta agencija za provedbu zakona kao odgovor na prijetnje koje se neprekidno razvijaju, posebice se usredotočujući na one s europskom – ili prekograničnom dimenzijom, kao što su krijumčarenje droga ili terorizam. CEPOL povezuje policijske službenike radi poticanja međunarodne suradnje u suzbijanju kriminala te održavanja javnog reda i sigurnosti. Europska policijska akademija surađuje i sa sličnim agencijama EU kao što su Europol, Frontex i Eurojust, kao i s drugim međunarodnim organizacijama, poput Interpola, na osiguravanju zajedničkog odgovora na najozbiljnije sigurnosne prijetnje.

Ciljevi CEPOL-a su povećanje znanja nacionalnih policijskih sustava i strukture država članica EU, povećavanje prekogranične policijske suradnje s Europskom unijom, unaprjeđivanje znanja o međunarodnim instrumentima i instrumentima EU-a, posebno glede utjecaja na policijsku suradnju, osiguravanje provođenja odgovarajuće obuke, vodeći brigu osobito o pravima i obvezama građana, s posebnim osvrtom na pitanja sigurnosti i prava obrane.

Suradnja MUP-a RH s CEPOL-om pokrenuta je 2006. godine, nakon određivanja Policijske akademije kao nacionalne kontakt točke. Sporazum o suradnji između CEPOL-a i Policijske akademije, odnosno, Visoke policijske škole,  potpisan je 7. prosinca 2010., u Misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Ministarstvu unutarnjih poslova pružena je mogućnost punopravnog sudjelovanja u svim aktivnostima, odnosno programima CEPOL-a od 1. srpnja 2013., budući da je potpisan okvirni sporazum o partnerstvu između Policijske akademije i CEPOL-a 19. kolovoza 2013. godine.

Od tada, hrvatski policijski službenici aktivno participiraju u svim CEPOL-ovim  aktivnostima, ne samo kao sudionici, već i kao stručnjaci za određene policijske teme. Hrvatski CEPOL tim čine službenici Policijske akademije i Ureda Glavnog ravnatelja policije: Danijela Petković, Ksenija Butorac, Nikola Protrka, Damir Maračić, Valerija Bencerić, Zorica Laušić i Tomislav Gulan. Načelnik policijske akademije Želimir Radmilović je predstavnik RH s pravom glasa u Upravnom odboru CEPOL-a.



Stranica