Seminar: Obavljanje istražnog intervjua s djecom žrtvama kaznenih djela

Slika /02_vijesti/2021/5 mjesec/Intervju s djecom.jpg

U vremenu od 3. do 7. svibnja 2021. godine u UJ Valbandon, za 14 polaznika iz policijskih postaja/policijskih uprava održan je Seminar: Obavljanje istražnog intervjua s djecom žrtvama kaznenih djela

Služba za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije u suradnji s Odjelom maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, Službe općeg kriminaliteta, Uprave kriminalističke policije, i ove godine nastavlja sa sustavnom edukacijom policijskih službenika za mladež policijskih uprava.

Naime, u vremenu od 3. do 7. svibnja 2021. godine u UJ Valbandon, za 14 polaznika iz policijskih postaja/policijskih uprava održan je Seminar: Obavljanje istražnog intervjua s djecom žrtvama kaznenih djela.

Cilj Seminara je stručno usavršavanje policijskih službenika za samostalno prikupljanje obavijesti od djeteta žrtve kaznenog djela, sukladno najboljim praksama i međunarodnim standardima na postulatima PEACE modela intervjua i uz primjenu zakonskih propisa i podzakonskih akata u Republici Hrvatskoj.

Po završetku Seminara polaznici su osposobljeni prikupljati obavijesti od djeteta žrtve ili svjedoka kaznenog djela na način da iskaz djeteta bude cjelovit i relevantan pri čemu se, bez dodatne viktimizacije djeteta, u najkraćem vremenu, prikupljaju saznanja od značaja za vođenje kaznenog postupka te objektivnu, jasnu sliku okolnosti i načina počinjenja kaznenog djela.

Navedena edukacija samo je jedna u nizu s ciljem podizanja kvalitete rada policijskih službenika, posebice u dijelu zaštite žrtava kažnjivih radnji, pri tome posebno ističući djecu kao najranjiviju skupinu u društvu.

Stranica