Seminar „Kriminalističko istraživanje krvnih i seksualnih delikata“

U Uslužnoj jedinici MUP-a RH u Valbandonu od 13. do 17. ožujka 2023. godine, održano je stručno usavršavanja policijskih službenika linije rada općeg kriminaliteta iz svih policijskih uprava

Program ovogodišnjeg seminara temeljio se na prijavi nestanka osobe, te je putem radionica simulirano kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo otkrivanjem kaznenog djela ubojstva. 
 
Policijske službenice Službe kriminalističko-obavještajne analitike Kriminalističko-obavještajnog sektora Uprave kriminalističke policije predstavile su polaznicima novu funkcionalnost IS MUP-a: integraciju zapisnika o zaprimanju prijave nestanka osobe s unosom u potražne evidencije s ciljem što bržeg raspisivanja potrage za nestalom osobom.

Polaznici su imali priliku uvježbati unos u odgovarajuće digitalne obrasce te se upoznati s dodatnim alatima dostupnima na platformi MUP-a koji omogućuju učinkovitije traganje za nestalom osobom te općenito provođenje kriminalističkih istraživanja. 
 
Polaznicima su prezentirani poslovni procesi linije rada kriminalističko-obavještajne analitike i njihova primjena u kriminalističkim istraživanjima. Također su upućeni u način podnošenja Zahtjeva za analitičkom obradom te ispunjavanjem samog obrasca.

Prikazani su im mogući rezultati analitičkih obrada, te im je ukazano na načine i metode učinkovitog pretraživanja zatvorenih i otvorenih izvora podataka. 
 
Predstavnik Službe posebnih kriminalističkih poslova KOS-a, UKP, objasnio je polaznicima seminara primjenu TIRM sustava kao jednog od najčešće korištenog alata u kriminalističkim istraživanjima te približio i dodatne mogućnosti sustava, a koje mogu doprinijeti uspješnijim kriminalističkim istraživanjima.
 
Gost predavač, Damjan Miklič, viši kriminalistički inspektor i voditelj Odjela za krvne i seksualne delikte u Upravi kriminalističke policije Republike Slovenije, predstavio je slovenska iskustva u traganju za nestalim osobama.

Republika Slovenija broji 240 nestalih osoba i kao u RH za nestalim osobama traga se do njihovog pronalaska. Također, Republika Slovenija je od 2020. do 2022. godine predsjedavala mrežom policijskih stručnjaka za traganjem za nestalim osobama – Police Expert Network on Missing Persons, a koju mrežu čini 27 zemalja članica Europske unije, članice Shengenskog informacijskog sustava i drugih europskih država.

U rad mreže uključena je Australija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Velika Britanija. Tijekom predsjedavanja održane su tri konferencije, webinari, opsežne međunarodne kampanje na temu nestale djece, te niz sastanaka, a sve u cilju razmjene najboljih praksi i unaprjeđenja međunarodne suradnje u traganju za nestalim osobama. Trenutno se radi na EU platformi nestalih osoba. 
 
Doc. dr. sc. Mirjana Kondor Langer, s Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti, voditelj Odjela krvnih delikata, Dario Vrtarić i policijska službenica Odjela krvnih delikata Mara Gerovac, svojim su znanjem i iskustvom, moderirali vježbe; od zaprimanja nestanka osobe, poduzimanje hitnih mjera i radnji po zaprimanju nestanka, poduzimanje mjera i radnji nakon zaprimanja nestanka, poduzimanje daljnjih mjera i radnji zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela i konačno kaznene prijave. 

Polaznici su aktivno sudjelovali u svim vježbama, te tako imali priliku usavršiti svoja postojeća znanja te ih primijeniti u daljnjem radu.


Pisane vijesti