Savjetnik za sigurnost i unutarnje poslove Veleposlanstva Republike Turske posjetio Policijsku akademiju

Razmotren nastavak suradnje u području policijskog obrazovanja u 2024. godini

Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ 26. listopada 2023. posjetio je savjetnik za sigurnost i unutarnje poslove Veleposlanstva Republike Turske Irfan Cirit.

Sastanak je bio prigoda za rezimiranje dosadašnjih zajedničkih aktivnosti i razmatranje buduće suradnje. Zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović podsjetila je kako je Policijska akademija uspješno organizirala pet obuka za različite ustrojstvene jedinice MUP-a RH na kojima su gosti predavači bili instruktori iz Turske.

Također je istaknula da su turski policijski službenici ove godine sudjelovali u obukama u sklopu projekta „Zajednički napori za jačanje kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“, koje Policijska akademija organizira u suradnji sa Saveznom policijskom akademijom SR Njemačke za pripadnike graničnih policija zemalja duž takozvane zapadnobalkanske migrantske rute.

Savjetnik Cirit izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, posebno zahvalivši na uključivanju turskih policijskih službenika u spomenute obuke i naglasivši kako je turska strana svakako zainteresirana za nastavak sudjelovanja ako se obuke budu održavale i iduće godine.

Također je ukratko predstavio katalog obuka koje provode turske ustanove za policijsko obrazovanje, posebno se osvrnuvši na obuke turskih interventnih snaga te brojne programe iz domene protuterorizma, koji su razvijeni zahvaljujući bogatom iskustvu Republike Turske u suzbijanju terorističkih prijetnji.

Kao moguć novi smjer suradnje izdvojena je i obuka vodiča i dresura službenih pasa, uz zaključke kako kroz razmjenu iskustava obje strane imaju prigodu učiti, razvijati se i napredovati.

Pisane vijesti