Sastanci Radne skupine Policijskog foruma u sklopu Pakta o stabilnosti

U zagrebačkom hotelu "International" 23. i 24. listopada 2006. godine održavaju se sastanci Radne skupine Policijskog foruma u okviru Trećeg stola Pakta o stabilnosti.

U zagrebačkom hotelu "International" 23. i 24. listopada 2006. godine održavaju se sastanci Radne skupine Policijskog foruma u okviru Trećeg stola Pakta o stabilnosti. Otvorenje prvog sastanka predviđeno je danas u 14,30 sati a najavljena tema odnosi se na završnu konferenciju Regionalne inicijative o policijskoj obuci u organizaciji Europske udruge policijskih koledža (AEPC - Academy of European Police Colleges). Sastanak će otvoriti Nacionalni koordinator za Pakt o stabilnosti u RH, g. Boris Grigić (MVPEI), a u svojstvu predavača sudjelovat će g. Janez Premoze, predsjednik Trećeg radnog stola u okviru Pakta o stabilnosti, g. Iver Frigaard, predsjedatelj ovog Sastanka, te voditeljica projekta Regionalne inicijative o policijskoj obuci, gđa Sandra Wijkhujis.

Drugi dan ovog skupa, 24. listopada, održat će se godišnji sastanak Policijskog foruma, a u svojstvu predavača sudjelovat će predstavnici Radne skupine Policijskog foruma, SECI Centra (Inicijativa za suradnju u jugoistočnoj Europi) Interpola i dr. Sastanak će otvoriti pomoćnik ministra unutarnjih poslova. G. Filip Dragović, a sastankom predsjeda g. Marijo Rošić, načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u Ravnateljstvu policije.

Radna skupina "Policijski forum" je zamišljena kao središnja inicijativa za provedbu programa obuke za policijske službenike zemalja jugoistočne Europe. Prvi zajednički seminar obuke je realiziran u Republici Hrvatskoj u studenom 2001. godine a do sada je bilo organizirano 12 seminara (5 u RH) na različite teme (trgovina ljudima, nezakonita trgovina drogama, sprečavanje trgovine oružjem, tehničke metode kriminalističkih istraga, policijska etika, pranje novca, krađa motornih vozila i sl.). Pripremu i provedbu seminara obuke odradila je Europska udruga policijskih koledža (AEPC). Policijska akademija MUP- RH je prva među državama jugoistočne Europe koja je postala članica AEPC-a 2003. godine.

Također, Policijski forum je od Pakta o stabilnosti određen kao središnja točka za nadzor provedbe izrade nacionalnih planova država jugoistočne Europe oko sprečavanja krađe motornih vozila i ključna inicijativa u programu provedbe OCTN inicijative (Organised Crime Training Network). Nakon regionalne konferencije Pakta o stabilnosti u prosincu 2004. godine započela je provedba OCTN inicijative, te je s tim u vezi održan i sastanak na Bledu na kojem je odlučeno da se buduće aktivnosti vezane uz krađe motornih vozila koordiniraju sa aktivnostima Radne skupine za ukradena vozila unutar SECI centra.

Posljednji sastanak Radne skupine "Policijski forum" održan je 7. i 8. studenog 2005. godine u Bruxellesu, na kojem su rezimirane postojeće aktivnosti, te je usuglašen plan rada budućih aktivnosti. Također sastanak je poslužio i kao priprema za Regionalnu konferenciju Pakta o stabilnosti.


Stranica