Sastanak veleposlanice SAD-a i ministra unutarnjih poslova

Slika topvijesti/2017/studeni/sad.jpg

U Ministarstvu unutarnjih poslova jutros je održan sastanak veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Nj. E. Juliete Valls Noyes i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. 

U Ministarstvu unutarnjih poslova jutros je održan sastanak veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Nj. E. Juliete Valls Noyes i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Veleposlanica SAD-a završava svoj mandat u Hrvatskoj i u ovom zadnjem tjednu u Zagrebu posjećuje ministre i ministarstva koji su vrlo važni SAD-u, među kojima i Ministarstvo unutarnjih poslova. 

- Kao što znate, imamo vrlo snažnu suradnju u području sigurnosti s Hrvatskom, koja je naš strateški partner, kao i partner u NATO-u. Imamo snažan odnos na području vladavine prava i provođenja zakona. Uz aktivnosti koje se odnose na suradnju i trening s Ministarstvom pravosuđa i FBI-om, usmjereni smo na borbu protiv terorizma, cyber sigurnosti, a surađujemo i na nizu pitanja u posebnim istragama – kazala je veleposlanica u izjavi za medije nakon sastanka.

Dodala je kako su na sastanku razgovarali o daljnjem poboljšanju suradnje, posebice u smislu uže vojne i sigurnosne suradnje, ali i u ostalim područjima poput LNG terminala i drugim ključnim prioritetima SAD-a i Hrvatske. Veleposlanica Juliete Valls Noyes na kraju je zahvalila ministru unutarnjih poslova na odličnom odnosu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također je zahvalio veleposlanici SAD-a na intenzivnoj suradnji te kazao kako je jasna intencija obje strane da postojeće strateške odnose, ne samo održavamo, već i unaprjeđujemo u svim područjima.

- Drago mi je da su naši američki partneri prepoznali našu namjeru da izgrađujemo i unaprjeđujemo kapacitete Ministarstva unutarnjih poslova, prije svega u području borbe protiv terorizma i cyber sigurnosti gdje SAD imaju velike mogućnosti i dobru volju da s nama podjele znanja, vještine i iskustva. Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na tome da se međunarodna suradnja podigne na višu razinu, ne samo unutar EU, jer okvir Unije danas nije dostatan da bi se bilo koja država borila protiv suvremenih sigurnosnih izazova. Treba nam šira suradnja, a posebno smo zadovoljni što tu širu suradnju možemo graditi sa državama koje su nam i strateški partneri kao što su to Sjedinjene Američke Države – izjavio je ministar Davor Božinović.

Također je kazao kao su na sastanku razgovarali o preventivnom i proaktivnom djelovanju policije te spomenuo kako je prošlog tjedna na Policijskoj akademiji održana međunarodna znanstveno-stručna konferencija o korištenju velikih skupova podataka u provedbi zakona, gdje koristeći nove tehnologije policija postupno prelazi iz reaktivnog u proaktivno djelovanje. Zaključio je kako u tom području SAD ima najviše iskustva te da će se raditi na edukaciji stručnjaka i razmjeni najboljih praksi u suočavanju s ovim izazovima. 



Stranica