Sastanak Radne skupine u vezi obuke policijskih službenika granične policije

Slika topvijesti/2016/rujan/frontex_s.jpg

Na Policijskoj akademiji od 26. do 30 rujna traje radni sastanak trenera Radne skupine u sklopu FRONTEX-ovog Projekta obuke policijskih službenika granične policije i pripreme za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama.  

Foto: MUP  

Na Policijskoj akademiji od 26. do 30 rujna traje radni sastanak trenera Radne skupine u sklopu FRONTEX-ovog Projekta obuke policijskih službenika granične policije i pripreme za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama.  

Uz trinaestero trenera, predstavnika iz deset zemalja, odnosno Bugarske, Estonije, Finske, Njemačke, Italije, Litve, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Hrvatske, na ovotjednim sastancima sudjeluje i sedmero naših trenera iz Uprave za granicu i Policijske uprave zagrebačke, dok je danas bilo prisutno i deset polaznica i polaznika Srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, koji će kao glumci sudjelovati u vježbama što slijede idućih mjeseci.

Temeljem Okvirnog sporazuma o partnerstvu, kojeg su potpisali direktor FRONTEX-a i ministar unutarnjih poslova RH, ovaj sastanak inicirao je voditelj projekta Lars Kowalik. Glavna namjera sastanaka je priprema za provedbu spomenutih vježbi, obuka, koje će se tijekom listopada i studenoga provoditi također na Policijskoj akademiji, s obzirom da su prošlogodišnje aktivnosti organizirane u našoj zemlji naišle na odličan odjek u FRONTEX-u. U petodnevnim ciklusima, dvije grupe po 35 predstavnika granične policije zemalja članica Europske unije, proći će obuku s naglaskom na praktično/terenski  aspekt. Kroz simulacije stvarnih situacija polaznici će prolaziti taktike postupanja na graničnom prijelazu, s tražiteljima azila, migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć i prilikom zatjecanja ilegalnih migranata. Provedbe obuka, uz simulacije stvarnih situacija na terenu, pripremaju strane policijske službenike za operativne i zajedničke operacije u sklopu raznih FRONTEX-ovih projekata.

Uz pripremu za nadolazeće obuke, na sastanku se radi i na ispunjenju drugog cilja ovog međunarodnog projekta, što je izrada standardiziranog Priručnika za obuku granične policije zemalja članica EU, vezano uz nadzor kopnene granice. Priručnik će sadržavati i scenarije za provedbu vježbi, a pri održavanju obuka koristit će ga treneri u zemljama članicama.

Krajnji rezultat projekta u kojem je Ministarstvo unutarnjih poslova RH od 2014. godine, je edukacija policijskih službenika u državama članicama i njihova priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, posebice u operativnim akcijama koje provodi FRONTEX.  



Stranica