Sastanak partnerskih akademija Frontexa u Lyonu

Suradnja Frontexa i Policijske akademije Zagreb prezentirana kao jedan od najboljih primjera

U Lyonu je od 26. do 28. ožujka održan sastanak predstavnika 42 partnerske akademije Frontexa.

Na sastanku je hrvatsku predstavljala Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost te koordinatorica Frontexovih aktivnosti u ime Policijske akademije, partnerske akademije Frontexa.
Frontex, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, teži proširenju mreže partnerskih akademija ne samo u smislu jačanja aktivnosti vezanih za obveze zemalja članica nego i konstantnog jačanja i proširenja na akademije trećih zemalja koje se susreću s problemom ilegalnih migracija.

Tijekom sastanka svečano je dodijeljen certifikat novoj partnerskoj akademiji Frontexa iz Gruzije.

Edgar Beugels iz Frontexove jedinice za obuku predstavio je novi model suradnje i intenciju davanja veće odgovornosti partnerskim akademijama. Naime, Frontex će poduprijeti akademije u njihovim nacionalnim potrebama za obukama uz obvezu edukacije “europske granične i obalne straže” na međunarodnoj razini.

U želji da se pronađe zajednički model suradnje, predložen je model rotacija ujednačen s predsjedanjem Europskom unijom, koji će se u nadolazećem razdoblju konkretizirati i dostaviti na mišljenje svim akademijama. Namjera je, uz plan daljnje i konkretnije suradnje, olakšati suradnju institucijama za obuku granične i obalne straže, stvoriti zajedničke obrazovne standarde i modernizirati sustave obrazovanja i osposobljavanja na tom području uz punu financijsku i tehničku potporu Frontexa.
Težiti daljnjoj uspostavi strateškog dijaloga između Frontexa i europskih institucija koje se bave osposobljavanjem granične i obalne straže cilj je svima nama u borbi protiv nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice EU-a, posebno je istaknuto tijekom konferencije.

Predstavnica Policijske akademije Zagreb (Hrvatska) na prijedlog Frontexa održala je prezentaciju o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima Policijske akademije Zagreb i Frontexa, koje su proglašene jednim od najboljih primjera „dobre i uspješne suradnje“.
Isto tako, uskoro će biti objavljen Frontexov projekt Grant for a Project usmjeren razvoju i izvedbi tečajeva za europsku graničnu i obalnu stražu te su sve akademije pozvane da apliciraju. U tom projektu Frontexova je potpora vrijedna 60 000 eura i pomoć je zemljama članicama u razvoju novih modela edukacija, tečajeva, obuka uz mogućnost dodjele europskih certifikata stručnjacima na nacionalnoj razini, koji tada postaju europski stručnjaci i samim time predstavljaju svoju zemlju na nacionalnoj i međunarodnoj razini te imaju mogućnost daljnje samostalne edukacije na nacionalnoj razini priznate u europskom okruženju.

Stranica