Rukovođenje složenim međunarodnim istragama

Slika topvijesti/2015/rujan/TV_partnership_2.jpg

Započeo je četvrti modul projekta „Partnerstvo za obrazovanje“ koji MUP provodi u suradnji s veleposlanstvom SAD-a u Republici Hrvatskoj

Foto: MUP 

Na temu rukovođenja složenim međunarodnim istragama započeo je u ponedjeljak, 14. rujna, na Policijskoj akademiji, četvrti modul projekta „Partnerstvo za obrazovanje“ koji Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s veleposlanstvom Sjedinjenih američkih država u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnica načelnika Policijske akademije Danijela Petković istaknula je kako je ovaj projekt jedan od svijetlih i pozitivnih primjera dobre međunarodne suradnje, ali prije svega partnerskog strateškog odnosa između Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH. Osvrnula se na tri dosadašnja ovogodišnja modula koji su bili posvećeni računalnim mrežnim upadima, nezakonitom trgovanju i krijumčarenju te financiranju terorizma. U njima su policijski službenici zemalja iz regije imali prilike iz prve ruke čuti iskustva stručnjaka iz francuske policije i francuskog Ministarstva unutarnjih poslova koje se 2015. godine priključilo kao treći partner ovom projektu u njegovoj trećoj za redom godini provođenja. „Kroz ove edukacije uvijek se trudimo naglasiti važnost ne samo regionalne nego i međunarodne suradnje u borbi protiv organiziranog transnacionalnog kriminala pa se nadamo da ćemo taj cilj ostvariti i tijekom ovog tjedna“, kazala je.

Policijski službenici iz zemalja regije imat će tijekom četvrtog modula prilike čuti konkretna operativna iskustva kroz studije slučajeva koje će im prezentirati policijski službenici PNUSKOK-a ali isto tako i iskustva stručnjaka iz Ministarstva financija. Posebno će se govoriti o onome što je važno za rukovođenje složenih međunarodnih istraga s državnoodvjetničkog ili tužiteljskog aspekta, a američki stručnjaci podijelit će s polaznicima modula svoja iskustva kada je riječ rukovođenju složenim međunarodnim istragama i zajedničkim istražnim timovima. „Koliko je kod ovakvih složenih slučajeva važna međuinstitucionalna i međunarodna suradnja ne treba posebno naglašavati“, rekla je pomoćnica Petković i poručila: „Imate prilike razmijeniti međusobna iskustva i ne ustručavajte se postavljati pitanja. Što ćete više biti interaktivni na ovim predavanjima, to ćete se sa više novih saznanja i iskustava vratiti svojim kućama.“

Andrej Madunović zahvalio je u ime veleposlanstva SAD-a i Ministarstva pravde hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova što je već treću godinu partner u ovom regionalnom programu. „Što se tiče američkih predavača mogu reći da će pred vama govoriti najkvalitetniji ljudi iz prakse koji imaju dobra znanja i iskustva o ovom području. Vjerujem da ćete uspjeti nešto novo saznati, nešto staro potvrditi te otići kući s nečim korisnim“, zaključio je poželjevši svima ugodan boravak u Zagrebu i  Republici Hrvatskoj. 

 



Stranica