"Rodno osjetljivi pristup u slučajevima obiteljskog nasilja"

Slika topvijesti/2012/rujan/Ravnopst1.jpg

"Rodno osjetljivi pristup u slučajevima obiteljskog nasilja" naziv je radionica koje će od 1.- 26. listopada za polaznice i polaznike četvrtih razreda Policijske škole održavati pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Foto:MUP

"Rodno osjetljivi pristup u slučajevima obiteljskog nasilja" naziv je niza  interaktivnih radionica koje će od danas 1. listopada do 26. listopada u prostorima Policijske škole „Josip Jović“ za polaznice i polaznike četvrtih razreda Policijske škole održavati pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. U uvodnom dijelu okupljenima i pravobraniteljici pozdravno se obratila Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije. Spomenute radionice se održavaju kao nastavak i slijed dogovorene  suradnje između pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i Policijske akademije.Tijekom aktivnog sudjelovanja uradionicama polaznici će biti upoznati sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, dakle zakonodavnim okvirom kao i institucionalnim mehanizmima u području ravnopravnosti spolova, s naglaskom na ovlasti rada antidiskriminacijske institucije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Također, buduće policajke i policajci bit će upoznati i s ovlastima postupanja po diskriminacijskim osnovama, povezivanjem znanja o obiteljskom nasilju s diskriminacijom temeljem spola, zatim razmatranjem slučajeva iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a vezano za postupanje policijskih službenika i službenica.

Valja naglasiti da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, krajem kolovoza ove godine održala na istu temu radionicu za pedeset nastavnika i odgajatelja Policijske škole "Josip Jović".  Cilj radionice bio je poboljšanje postupanja policijskih službenika u slučajevima obiteljskog nasilja. Radionica za nastavnike i odgajatelje je održana kroz dvije cjeline. Pravobraniteljica je predstavila instituciju pravobraniteljice kao i Zakon o ravnopravnosti spolova te ukazala na osnovne probleme i propuste policije uočene radom na slučajevima po pritužbama građana/građanki. Ujedno je od polaznika/ca radionica dobila informacije o njihovom poznavanju Zakona o ravnopravnosti spolova te ulozi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Drugi dio radionice održan je kroz analizu konkretnih pritužbi građanki/ana na postupanje policije u slučajevima obiteljskog nasilja, koje je pravobraniteljica ispitala, utvrdila određene propuste u postupanju policijskih službenika/ca te na to upozorila Ravnateljstvo policije MUP-a RH i preporučila kako dalje postupati. Polaznici/e su analizirali svaki slučaj, te iznijeli mišljenje jesu li policijski/e službenici/e postupili u skladu s Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji ili nisu, te ako nisu, kakva postupak bi bio ispravan. U drugom dijelu radionice sudjelovala je i Sanja Oluški Radaković, viša pravna savjetnica u Uredu pravobraniteljice. Slična edukacija planira se provesti i za studente i studentice stručnog studija kriminalistike.   



Stranica