Reorganizacija kriminalističke policije

Slika topvijesti/godina_2009/travanj/matra_long.jpg

Projekt “Matra long”, uz pomoć kojeg se nastavlja druga faza “Reorganizacije kriminalističke policije”, svečano je otvoren danas, 8. travnja, u Ravnateljstvu policije. Provodeći ga u suradnji s nizozemskom policijom, korisnici projekta su Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije (PNUSKOK), Policijska akademija, policijske uprave te USKOK.

Projekt “Matra long”, uz pomoć kojeg se nastavlja druga faza “Reorganizacije kriminalističke policije”, svečano je otvoren danas, 8. travnja, u Ravnateljstvu policije.
Provodeći ga u suradnji s nizozemskom policijom, korisnici projekta su Ravnateljstvo policije, Uprava kriminalističke policije (PNUSKOK), Policijska akademija, policijske uprave te USKOK.
Vrijednost projekta je 300 tisuća eura, a trebao bi se realizirati do prosinca iduće godine. Samom provođenju ovog, prethodio je “MATRA FLEX” projekt, tijekom kojeg je izvršena “Swot analiza”, kao temelj buduće reorganizacije. Misao vodilja reorganizacije glasi: “Decentraliziraj sve ono što se može obaviti lokalno, centraliziraj sve ono što se mora raditi na razini države”.

Načelnik Policijskoj nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a) Tihomir Kralj istaknuo je da je glavni cilj projekta usmjeravanje rada kriminalističke policije po kriminalističko-obavještajnom modelu policijskih sustava europskih zemalja. Također je napomenuo kako se projekt odvija u očekivanju novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojim bi policija i tužiteljstvo trebali dobiti nove ovlasti i nadležnosti, posebice u vezi provođenja istraga. Tijekom projekta održat će se 11 edukacija i 3 studijska putovanja za PNUSKOK, USKOK, Policijsku akademiju te nadležne službe Ministarstva financija.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Boris Spudić rekao je kako ovaj projekt predstavlja dobru suradnju s Kraljevinom Nizozemskom. Također je naglasio da novi pojavni oblici kriminala, koji se u posljednje vrijeme javljaju u Hrvatskoj, nameću potrebu stalnog prilagođavanja policijske strukture, odnosno usvajanju novih, optimalnih i učinkovitih načina za suprotstavljanje svim oblicima kriminala. Prateći iskustva kriminalističkih policija zemalja EU, utvrđena je nužna potreba cjelovite reorganizacije, koja će omogućiti jačanje ukupnih kapaciteta za suzbijanje kriminaliteta, kazao je Spudić.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan kaže kako je dobra suradnja policije i tužiteljstva preduvjet dobrim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije. Taj se uspjeh, dodao je Cvitan, najbolje vidi u pravomoćnim osuđujućim presudama, kojih je za organizirani kriminal izrečeno u više od 97 posto slučajeva. Osvrnuvši se na skoro donošenje novog ZKP-a, Cvitan kaže da će odgovornost za uspjeh kaznenog postupka biti na tužiteljstvu i policiji, čime međuagencijska suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije mora biti na prvom mjestu, jer u protivnom neće biti očekivanih rezultata.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Nienke Trooster i šef policije nizozemske regije Utrecht Stoffel Heijsman, istaknuli su da projekt predstavlja platformu razvoja modela vlastitog načina rada, koji će u sigurnosnom smislu svakako pripomoći hrvatskom ulasku u Europsku uniju, jer su pravo, red i mir važni za sve građane EU-e.
Također su čestitali na članstvu u NATO-u te izrazili nadu da će Hrvatska što skorije postati članica EU.





Stranica