Regionalno okupljanje elitnih policijskih jedinica

Slika topvijesti/2012/lipanj/sarajevo.jpg

Nastupilo je 86 natjecatelja, podijeljenih u 23 ekipe, a osim Sladina koji je najbolji rezultat postigao u jakoj pojedinačnoj konkurenciji, u ekipnoj je konkurenciji ekipa ATJ Lučko zauzela 3 mjesto. Među deset prvoplasiranih, policijski službenici MUP-a RH uzeli su 4 mjesta 

U organizaciji Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 22. i 23. lipnja održano "Regionalno okupljanje elitnih policijskih jedinica", na kojem su, predvođene zapovjednicima, sudjelovale specijalne jedinice iz regije, odnosno, iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Ističemo da je u sklopu okupljanja Damir Sladin, pripadnik ATJ Lučko osvojio prvo mjesto u praktičnom streljaštvu.

Prvog dana okupljanja održana je konferencija zapovjednika specijalne policije na kojoj su naše specijalce predstavljali Zdravko Janić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije i Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko. Na konferenciji, čija je glavna tema bila ”Uloga elitnih policijskih jedinica u borbi protiv terorizma” analizirana je dosadašnja uspješna suradnja kako u borbi protiv terorizma, tako i u borbi protiv svih ostalih oblika kriminala koji ne poznaje državne granice, te je dogovorena i buduća, još čvršća, suradnja. Na planini Igman održana je, usklopu konferencije, taktično-pokazna vježba Specijalne policijske jediniceFederalne uprave policije, “KAMP 2012”, po kojem su scenariju teroristi zauzeli hotel, a nakon neuspješnih pregovora, po zapovjedi direktora policije i zapovjednika specijalne policijske jedinice FUP, započela je akcija oslobađanja talaca i onesposobljavanje zabarikadiranih terorista. Munjevitom akcijom, taoci su oslobođeni, dok su svi teroristi onesposobljeni. Svi prisutni su, između ostalog, mogli vidjeti taktiku uporabe raznih vrsta naoružanja, policijskog helikoptera, borbenih oklopnih vozila, snajperskih timova, timova za rad s psima i obrambenih timova.

Drugog dana okupljanja održano je policijsko natjecanje u praktičnom streljaštvu prema IPSC pravilima, na kojem su policijski službenici Specijalne policije i Policijske akademije, koji su nas predstavljali, ostvarili odlične rezultate. Nastupilo je 86 natjecatelja, podijeljenih u 23 ekipe, a osim Sladina koji je najbolji rezultat postigao u jakoj pojedinačnoj konkurenciji, u ekipnoj je konkurenciji ekipa ATJ Lučko zauzela 3 mjesto. Među deset prvoplasiranih, policijski službenici MUP-a RH uzeli su 4 mjesta (Damir Sladin - ATJ Lučko  prvo, Marin Peran - SJP Osijek četvrto, Hrvoje Marić - PA Zagreb sedmo i Zoran Benažić ATJ Lučko - deveto).

Naposljetku, Policijska akademija MUP-a RH jedina je od policijskih akademija uključenih država pozvana sudjelovati navedenom natjecanju, te je u jakoj konkurenciji od 23 ekipe specijalnih jedinica regije zauzela izvrsno 7 mjesto, ispred Protivterorističke jedinice Srbije, Specijalne policije Makedonije, Specijalne policije Slovenije, ekipe SIPA BiH i drugih.



Stranica