Regionalni trening za obuku granične policije

Slika topvijesti/2017/studeni/PA_Frontex_21_11_2017_tx.jpg

U policijskoj školi započela je danas, 21. studenog, trodnevna edukacija u okviru programa unapređenje kapaciteta za obuku granične policije, koji Policijska akademija, domaćin, provodi u suradnji s Frontex-om.

Foto: MUP

U policijskoj školi započela je danas, 21. studenog, trodnevna edukacija u okviru programa unapređenje kapaciteta za obuku granične policije, koji Policijska akademija, domaćin, provodi u suradnji s Frontex-om.

Sam projekt financiran je sredstvima Europske unije a implementira ga Frontex, u suradnji sa Svjetskom carinskom organizacijom, Međunarodnom organizacijom za migracije i Međunarodnim centrom za razvoj migracijskih politika. Riječ je o regionalnom treningu u svrhu razmijene informacija i podizanja razine kapaciteta za obuku granične policije (“Regional Training on improving border guards training capacities”), u kojem sudjeluju predstavnici Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldove i Ukrajine.

U sklopu ovog projekta Hrvatska će predstaviti svoja iskustva, vezano uz obrazovanje granične policije.

Pored Frontex-ovih stručnjaka, kao predavači sudjelovat će i policijski službenici Policijske akademije i Uprave za granicu.

U uvodnom dijelu uz Danijelu Petković, pomoćnicu načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, prisutnima se obratio i voditelj projekta Zlatko Miletić te prisutnim predstavnicima zemalja predstavio koncizne komponente programa o kojima će se govoriti u iduća dva dana edukacije, posebice o komponentama vezanim uz obrazovanje granične policije i carine.

Nakon uvodnog dijela, za predstavnike institucija nadležnih za obuku granične policije u navedenim državama, uslijedila je prezentacija programa s ciljem upoznavanja s EU standardima i praksom koje se trenutno primjenjuju na području obuke granične policije u zemljama članicama EU.

Očekivani rezultati projekta su: unaprjeđenje kapaciteta za obuku granične policije u šest država tzv. istočnog partnerstva, osiguranje specijalističke obuke u područjima integriranog upravljanja granicom i aktivnosti fokusirane na dobro upravljanje, transparentnost, integritet, antikorupcijske politike i ljudska prava.



Stranica