Radni sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave

Nakon gotovo 10 godina razmotrena mogućnost nastavka suradnje dvaju ministarstava u obrazovanju pravosudnih policajaca

Na Policijskoj akademiji jučer je održan radni sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave kako bi se razmotrila mogućnost obrazovanja pravosudnih policajaca u Policijskoj školi „Josip Jović“. 

Na sastanku su ispred Ministarstva pravosuđa i uprave sudjelovali ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero, načelnik Sektora osiguranja Zvonko Jurčec, voditelj Službe za poslove dežurstva, unutarnjeg osiguranja i pretrage Sektora osiguranja Ivan Žvigač te načelnik Sektora za upravne poslove zatvorskog sustava Robert Orbanić, dok su Ministarstvo unutarnjih poslova predstavljali zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak, pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović, voditelj Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju Ravnateljstva policije Tomislav Gulan, pomoćnik voditeljice Policijske škole „Josip Jović“ Hrvoje Marić, Gordana Katić-Kovač iz Ureda glavnog ravnatelja policije te Ivan Cvitan iz Uprave za ljudske potencijale.

Suradnja Policijske akademije i Ministarstva pravosuđa vezana za obrazovanje pravosudnih policajaca odvijala se u dva navrata, 1985.-1999. i 2011.-2013., prema dvama modelima. Model obrazovanja od 1985. do 1999. godine uključivao je poseban odjel za buduće pravosudne policajce, koji su uz temeljni Nastavni plan i program za zanimanje policajac imali dodatne predmete vezane za specifičnost svojeg zanimanja. Model obrazovanja od 2011. do 2013. godine nije predviđao specifične predmete za pravosudne policajce, već su specifična znanja i vještine usvajali kroz vježbenički staž u zatvorskom sustavu Ministarstva pravosuđa.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša i načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak izložili su moguće modele obrazovanja pravosudnih policajaca, pojasnivši predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave njihove specifičnosti i zahtjeve.

„Četveromjesečni tečaj prema kojem se trenutno obrazuju pravosudni policajci dobar je, ali smatramo da bismo sustavnijim, dvogodišnjim obrazovanjem pravosudnih policajaca na Policijskoj akademiji, gdje bi polaznici imali mogućnost proći i policijske predmete, dobili kvalitetniji i bolje osposobljen kadar“, rekla je na sastanku ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero. „Da je takav model obrazovanja odličan, dokaz su i moji suradnici, koji su se obrazovali upravo ovdje, na Policijskoj akademiji. Kolega Jurčec završio je dvogodišnji program za zanimanje policajac, a kolega Žvigač kriminalistiku – i danas su načelnik sektora i voditelj službe u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Tome težimo i u budućnosti“, zaključila je.

Pisane vijesti