Radni sastanak rukovoditelja prometne policije

Slika topvijesti/2017/studeni/tispol_valbandon_00.jpg

Kako je istaknuo voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, na sastanku će se raščlaniti stanje sigurnosti cestovnog prometa u prvih deset mjeseci 2017. godine

Foto: MUP

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova danas 16. studenoga i sutra 17. studenoga u Valbandonu održava redovni radni sastanak s predstavnicima policijskih uprava po liniji rada prometne policije. Na sastanku sudjeluju  voditelji službi, odjela i odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, načelnici postaja prometne policije iz svih policijskih uprava te predstavnici Mobilne jedinice prometne policije i Policijske akademije.

Ove godine radnom sastanku prisustvuje i Ruth Purdie, glavna tajnica TISPOLA (Europska mreža prometne policije), koja je iznijela zabrinjavajući podatak da svakog dana na prometnicama diljem Europe smrtno strada 70 osoba, a godišnje oko 26.000 osoba.

''Cilj nam je smanjiti taj broj na nula stradalih u prometu'' naglasila je gospođa Purdie i napomenula kako posebne aktivnosti treba usmjeriti prema mladim vozačima koji sve više sudjeluju u prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama. Glavna tajnica TISPOL-a istaknula je važnost suradnje europskih policija, koje okuplja mreža europskih prometnih policija pri čemu su od posebnog značaja istovremene prometne akcije koje se provode u svih 28 zemalja Europske unije.

Kako je istaknuo voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, na sastanku će se raščlaniti stanje sigurnosti cestovnog prometa u prvih deset mjeseci 2017. godine.

“Ove godine je 277 osoba smrtno stradalo na našim prometnicama, za razliku od prvih deset mjeseci prošle godine, kada je smrtno stradalo 265 osoba'', rekao je voditelj Mataija i napomenuo kako je 2016. godina ipak posebna godina, s obzirom da je zabilježeno najmanje smrtno stradalih osoba u prometu od kada se na ovaj način prati stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Također je istaknuo da se uz povećanje broja smrtno stradalih osoba, bilježi smanjenje teško i lakše ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Kako bi se stanje sigurnosti poboljšalo do kraja godine, policijski službenici prometne policije će na sastanku dogovoriti mjere i aktivnostima koje će biti usmjerene na najteže prekršaje, kao što su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela. Osim toga, prisutni će biti upoznati s izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, postupanjem policije u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, aktivnostima vezanim za nadzor teretnih vozila i autobusa te ostalim aktualnim temama.



Stranica