Radni sastanak Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Slika /02_vijesti/2024/veljača/topografija/2402_Sastanak_02.jpg

Izrada novog desetodnevnog programa obuke za policijske službenike iz područja topografije na temelju Sporazuma o suradnji između Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ je 7. veljače 2024., održan radni sastanak Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s ciljem razmjene znanja i iskustava te jačanja obrazovanih procesa kroz međuresornu suradnju.

Na radnom sastanku sudjelovali su predstavnici Hrvatske kopnene vojske iz Karlovca i Gardijsko oklopno-mehanizirana brigada iz Vinkovaca te predstavnici Uprave za granicu, Zapovjedništva za intervencije i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Kopnenom vojskom Karlovac, 2021. godine, izradila je petodnevni program obuke za policijske službenike iz područja topografije na temelju Sporazuma o suradnji između Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

Program je temeljen na promišljanjima i potrebi podizanja sposobnosti policijskih službenika u obavljanju nadzora državne granice na kopnu. Zadaće su vezane uz kretanje po nepoznatom zemljištu, nadziranje i motrenje određenog prostora te upravljanje i koordinacija s dodijeljenim snagama i sredstvima.

Obuka se provodila u tri etape. Prva etapa je bila prihvat i priprema, druga se odnosila na obuku po programskim područjima i treća je bila završna vježba. Svrha obuke policijskih službenika je stjecanje novih znanja i vještina koje će povećati učinkovitost policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora državne granice na kopnu i spriječavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Nakon završenih obuka 2022. i 2023. godine i provedenim evaluacijama od strane polaznika, utvrđeno je da je pet dana malo vremena za svladavanje tako velike materije, stoga se pristupilo izradi novog desetodnevnog Plana i programa uz uvođenje i novog kolegija prve pomoći, kao i izrada Plana i programa za predavače i multiplikatore iz područja topografije.

Slijedom Sporazuma o suradnji, katalog edukacije Ministarstva obrane dostavit će se ustrojstvenim jedinicama MUP-a radi daljnje edukacije policijskih službenika.

Pisane vijesti