Radni posjet hrvatske delegacije Saveznoj policijskoj akademiji u Lübecku

Uspješna suradnja hrvatske i njemačke akademije u 2024. godini nastavlja se novim zajedničkim projektom - naprednom obukom u području zaštite granice za multiplikatore iz zemalja nečlanica EU na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti

Od 10. do 17. prosinca 2023. izaslanstvo Policijske akademije - koje su činili zamjenica načelnika Mirjana Abramović, pomoćnik voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikola Slamek te policijski službenici Krešimir Kaniža, Martina Grdinić, Robert Kralj i Aleksandar Čubrilo - posjetilo je Saveznu policijsku akademiju SR Njemačke u Lübecku. Cilj radnog posjeta bila je analiza i evaluacija dosadašnjih aktivnosti na zajedničkom projektu te određivanje smjernica buduće suradnje tijekom 2024. godine. 

Naime, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ protekle četiri godine uspješno surađuje sa Saveznom policijskom akademijom u Lübecku provodeći praktične obuke iz zaštite granice za policijske službenike zemalja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koje nisu dio EU - isprva u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), a protekle dvije godine kroz bilateralni projekt pod nazivom Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights (Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava). Svoju bilateralnu suradnju dvije akademije dodatno su ojačale potpisivanjem Pisma namjere u rujnu 2022. godine, koje potvrđuje odlučnost obiju strana da nastave i unaprijede suradnju u području policijskog obrazovanja. 

Tijekom radnog posjeta Saveznoj policijskoj akademiji dogovoren je novi korak u suradnji i unaprjeđenje zajedničkog projekta novom, naprednom obukom u području zaštite granice namijenjenom trenerima/multiplikatorima iz zemalja nečlanica EU na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Hrvatski i njemački treneri, koji su i dosad zajedničkim snagama provodili obuke, tijekom idućih će mjeseci izraditi plan i program obuke koji će obuhvaćati profesionalna znanja i vještine vezane za zaštitu granice s jedne strane te pedagošku i metodološku pripremu za organiziranje takvih obuka. Time će polaznici obuke steći znanja i vještine potrebne za kreiranje i provođenje sličnih obuka u svojim zemljama.

Tijekom petodnevnog posjeta predstavnici Policijske akademije upoznati su s radom i obukama koje provode Služba za međunarodnu suradnju, Služba za obuke i specijalizirane obuke, Centar za obuku pomorske policije u Neustadtu, Centar za borbu protiv kriminaliteta i Centar za policijski trening. Voditelji tih jedinica predstavili su programe iz svoje domene rada te je Policijskoj akademiji ponuđeno sudjelovanje hrvatskih policijskih službenika na obukama ili promatranje obuka na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Time će hrvatskim policijskim službenicima biti omogućeno dodatno usavršavanje, i u profesionalnom smislu i u području kreiranja novih programa.

Hrvatsko izaslanstvo obišlo je centar za obuku Teerhofinsel, koji je posebno opremljen za potrebe održavanja njemačkih i Frontexovih profilnih obuka iz domene zaštite kopnene i morske granice i čije je opremanje financirano iz fondova EU, kao i Centar za obuku pomorske policije u Neustadtu, koji provodi nacionalne i međunarodne obuke pomorske policije u stvarnim uvjetima, na brodovima koji se koriste i u operativnim aktivnostima. Naglasak je na operativnim aktivnostima na moru u Frontexovoj operativnoj akciji „Poseidon“. Predstavnicima Policijske akademije predstavljen je i simulacijski centar, koji je opremljen sofisticiranom opremom i prikladan za razne simulacijske uvjete na morima i rijekama, kao i za različite vrste brodova. 
Zamjenica Mirjana Abramović zahvalila je na kraju posjeta domaćinima na prijemu i sveobuhvatnoj prezentaciji rada Savezne policijske akademije, kao i na ponudi da se hrvatski policijski stručnjaci dodatno usavršavaju na njemačkim obukama. Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, ali i interes za unaprjeđenje suradnje kroz buduće specijalističke obuke.
 


Stranica