Radionica za policijske službenike i pravosudne dužnosnike „Nasilje u obitelji“

Dana 25. studenog 2021. godine, na dan obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na ženama, na Policijskoj akademiji je započela druga u nizu Radionica za policijske službenike i pravosudne dužnosnike o odredbama domaćeg i europskog zakonodavstva usmjerenih na suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji

Sukladno mjeri 2. Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. - 2022., Policijska akademija u suradnji s Pravosudnom akademijom, od 2018. godine kontinuirano organizira ovakve dvodnevne stručne radionice.

Uz državne odvjetnike, suce kaznenih i prekršajnih sudova, sudske savjetnike te službenike za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima, sudionici ovih radionica su policijski službenici - pomoćnici načelnika za poslove temeljne policije i policijski službenici za mladež iz policijskih postaja i policijskih uprava. 

Obzirom da se radi o edukaciji svih sudionika predkaznenog i kaznenog postupka, za voditeljice radionica odabrane su eminentne stručnjakinje u području sprječavanja i borbe protiv nasilja u obitelji - sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske - Kristina Gašparac Orlić, sutkinja Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske - Ivana Bilušić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu - Albina Tisanić, te policijska službenica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, Uprave kriminalističke policije – Ana Jedličko.

Sudionike Radionice je uvodno pozdravila pomoćnica načelnice Policijske akademije, Iva Balgač koja je u svom obraćanju istaknula važnost provođenja edukacija na temu nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, posebice onih međuresornih, provođenjem kojih, pravosudni dužnosnici i policijski službenici razmjenjuju iskustava i postavljaju temelje standarda postupanja i umrežavanja nadležnih tijela.

Pisane vijesti