Radionica „Suzbijanje trgovanja ljudima“

U Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, održana je radionica na temu suzbijanja trgovanja ljudima, za 10 policijskih službenika i 10 pravosudnih dužnosnika

Sukladno Nacionalnom planu za suzbijanje trgovanja ljudima, u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, održana je radionica na temu suzbijanja trgovanja ljudima, za 10 policijskih službenika i 10 pravosudnih dužnosnika.

Cilj radionice je bolje prepoznavanje kaznenog djela Trgovanje ljudima te identifikacija i pomoć žrtvama. Zakonodavni okvir i empirijska istraživanja ovog kaznenog djela predstavili su Iva Gradiški Lovreček, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Diana Kovačević Remenarić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu i izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Aleksandar Maršavelski. Predstavnice Uprave kriminalističke policije, policijska službenica Službe organiziranog kriminaliteta - Irena Sever i voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji - Anita Matijević, izložile su teme Indikatori i identifikacija žrtve te Vrbovanje djece putem interneta. Predstavnici Hrvatskog Crvenog Križa i Službe za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa, Sven Novosel i Nikica Hamer Vidmar, opisali su obilježja traumatskog iskustva žrtve trgovanja ljudima te značaj podrške i pomoći žrtvama od njihove identifikacije, tijekom kaznenog postupka pa sve do njihove reintegracije. Svi predavači ujedno su i članovi operativnog tima koji zajednički postupa po saznanju za kazneno djelo odnosno po identifikaciji žrtve. Upravo to operativno znanje i iskustvo, preneseno je drugi dan radionice, putem vježbi temeljenih na konkretnim primjerima.

Prosječno, u Republici Hrvatskog, godišnje bude prijavljeno 35 kaznenih djela Trgovanje ljudima. Ovaj moderni oblik ropstva, kroz radnu, seksualnu eksploataciju ili prisilne brakove, na svjetskoj razini, čini jedan od najprofitabilnijih oblika kriminaliteta, a ono što ovo kazneno djelo čini osobito teškim je činjenica da se radi o grubom kršenju ljudskih prava, napadu na ljudsko dostojanstvo i integritet te je senzibilizacija u pogledu žrtava, preduvjet za shvaćanje i prepoznavanje ovog kaznenog djela i uspješno provođenje kaznenog postupka.

Stranica