Protueksplozijski odjel u posjeti francuskim kolegama

Slika topvijesti/2011/listopad/francuska01.jpg

Cilj posjeta bio je upoznavanje s organizacijom, djelokrugom i načinom rada te stručnim osposobljavanjem službenika protueksplozijske zaštite Republike Francuske.

U organizaciji veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu, dvojica policijskih službenika Protueksplozijskog odjela Ravnateljstva policije i policijski službenik Odjela za stručno usavršavanje Policijske akademije od 26. rujna do 7. listopada posjetili su Ured za deminiranje francuskog Ministarstva unutarnjih poslova sa sjedištem u Parizu. Posjetili su još i školu za osposobljavanje francuskih službenika protueksplozijske zaštite (deminera), centre za deminiranje u Versaillesu, Arrasu, Laonu i Chalonsu kao i službu za deminiranje na zračnoj luci Charles de Gaulle.

Cilj posjeta bio je upoznavanje s organizacijom, djelokrugom i načinom rada te stručnim osposobljavanjem službenika protueksplozijske zaštite Republike Francuske. Službenici protueksplozijske zaštite MUP-a RH imali su priliku prisustvovati izuzimanjima pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz Prvog svjetskog rata s poljoprivrednih površina, okućnica i građevinskih zona te skupnom uništavanju eksplozivnih sredstava na namjenskom poligonu. Obišli su i više skladišta u kojima se čuvaju izuzeta neeksplodirana ubojna sredstva i upoznali se s načinima njihova skladištenja. Prezentirana im je baza podataka formacijskih eksplozivnih sredstava koju pored francuskih, u radu koriste službenici protueksplozijske zaštite još nekih europskih zemalja i ponuđen pristup ovoj bazi koja može biti od velike pomoći prilikom identifikacije pronađenih nepoznatih eksplozivnih sredstava. Doprinos hrvatskih stručnjaka izgradnji i širenju ove baze podataka mogao bi biti značajan zbog dobroga poznavanja formacijskih eksplozivnih sredstava s prostora bivše Jugoslavije o kojima kolege iz zapadne Europe nemaju dovoljno podataka.

Svih dvanaest dana posjeta, gostima iz Hrvatske kao pratnja i pomoć bio je službenik protueksplozijske zaštite iz centra za deminiranje u Bordeauxu Dominique Duault. Pored službenog programa, službenici MUP-a RH imali su priliku posjetiti spomen-obilježja i mjesta velikih bitaka Prvoga svjetskog rata u blizini mjesta Verdun, Arras, Laon i Les Eprages.

Delegacija iz Hrvatske na čelu s načelnikom Protueksplozijskog odjela g. Nevenom Juričićem zahvalila je načelniku francuske službe za deminiranje Patricku Buttonu na ljubaznom dočeku i sadržajnom posjetu, zaključivši da ih u radu povezuju slične teškoće i iste zadaće koje moraju  ispuniti.

Ovaj posjet Francuskoj je nastavak suradnje dviju srodnih službi koja je započela 2007. godine Twinning Light projektom osposobljavanja službenika protueksplozijske zaštite MUP-a RH u postupanju prema improviziranim eksplozivnim napravama, koji su proveli francuski stručnjaci. Suradnja je nastavljena 2010. godine kada su francuski instruktori u sklopu TAIEX programa pomoći održali trotjedni tečaj o postupcima uklanjanja zrakoplovnih bombi iz urbanih sredina.



Stranica