​Promocija knjige „Kazneno pravo za kriminaliste“ autorice dr. sc. Lane Milivojević

Riječ je o trećem izmijenjenom i dopunjenom izdanju udžbenika koje je dodatno obogaćeno primjerima slučajeva kaznenih djela iz policijske i sudske prakse

U knjižnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ 5. lipnja održana je svečana promocija knjige „Kazneno pravo za kriminaliste - odabrana poglavlja s primjerima iz policijske i sudske prakse“ autorice dr. sc. Lane Milivojević.

Knjiga „Kazneno pravo za kriminaliste“ izdana je u travnju ove godine u nakladništvu MUP-a RH i tiskana je u nakladi od 300 primjeraka u Službi za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije.

Lana Milivojević zahvalila je Policijskoj akademiji na podršci i timu iz nakladničke djelatnosti s kojima je imala jako dobru suradnju.

Riječ je o trećem izmijenjenom i dopunjenom izdanju udžbenika „Kazneno pravo za kriminaliste“ koje je ispitna literatura na kolegiju Kazneno pravo na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti.

Pojasnila je da su u pravu česte izmjene popisa pa je potrebno kontinuirano ažurirati nastavnu literaturu.

- Upravo zato je izašlo i ovo novo, pravno aktualno izdanje udžbenika koji je, u odnosu na ranija izdanja, dodatno obogaćen primjerima slučajeva kaznenih djela iz policijske i sudske prakse, što je iznimno važno za rad kriminalista u praksi - navela je autorica.

U knjizi su objašnjeni temeljni instituti kaznenog prava i kaznena djela, sastavljene su vježbe za nastavu kako bi studenti mogli što bolje usvojiti relevantne pojmove, obilježja kaznenih djela, pravnički način razmišljanja radi postavljanja ispravne pravne kvalifikacije kaznenog djela za potrebe rada u praksi i provođenja kriminalističkih istraživanja.

Autorica je rekla kako udžbenik, prema informacijama koje je dobila od kolega, već koriste i kriminalisti u svakodnevnom radu.

Recenzenti doktori kaznenopravnih znanosti Stjepan Gluščić i Josip Pavliček iznijeli su svoje viđenje ovog djela. 

- Riječ je o potpunoj i stručno obrađenoj materiji, primjerenoj studentima. Autorica pokazuje profesionalnu i stručnu zrelost u svom znanstvenom radu - rekao je dr. sc. Gluščić i naglasio važnost publiciranja knjiga profesora s Veleučilišta.

Drugi recenzent, dr. sc. Pavliček prisjetio se svojih početaka rada u policijskoj postaji, kada je upravo knjiga iz kaznenog prava bila najčitaniji i najkorišteniji materijal.

- Nadam se i vjerujem da će i ovaj udžbenik doživjeti istu sudbinu - rekao je i dodao kako potreba za takvom literaturom postoji i u korporativnom svijetu, gdje se ne prepoznaju devijantna ponašanja na radnome mjestu.

Lana Milivojević najavila je da je u pripremi za tisak još jedna knjiga koja se odnosi na prekršajno pravo, a koju je pripremila u suautorstvu s kolegom Gluščićem.

O autorici Lani Milivojević

Lana Milivojević dugogodišnja je djelatnica Ministarstva unutarnjih poslova, na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti predaje od listopada 2007. godine. Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala iz kaznenopravnih znanosti. Na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti nositeljica je kolegija iz Kaznenog prava i Prekršajnog prava te je profesorica u trajnom zvanju. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova te udžbenika iz kaznenog i prekršajnog prava.
 



Stranica