Promocija knjige "Droga i kriminal"

Promocija knjige Dubravka Klarića "Droga i kriminal važni metodički pristupi suzbijanja"

Promocija knjige Dubravka Klarića "Droga i kriminal važni metodički pristupi suzbijanja" održana je 25. listopada 2022. godine u knjižnici policijske škole "Josip Jović".
Knjigu su predstavili autor mr. krim. Dubravko Klarić, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, voditeljica Službe na nakladničko knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić, predsjednik Strukovne udruge kriminalista Darko Majstorović i urednik časopisa Policija i sigurnost Nikša Jelovčić.
Dubravko Klarić, jedan je od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskoj. Diplomirani je kriminalist sa završenim brojnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se bavi kriminalističkim, pravnim i psihosocijalnim aspektima zloporabe droga i u vezi s time represivno-preventivnim djelovanjem. Do sada je objavio velik broj članaka, brošura, stručno-edukativnih tekstova i knjiga o navedenoj problematici. Član je Međunarodnog udruženja za suzbijanje droga I.D.E.A., Međunarodne policijske asocijacije.
Dubravko je održao brojna predavanja na temu prevencije zloporabe droga. Uključen je i u edukativne aktivnosti za učenike u srednjim i osnovnim školama, ali i za nastavnike, profesore i roditelje, u projektu Budi svoj ... budi čist. U sklopu Projekta Znanjem protiv ovisnosti Humanitarne mreže Hrvatske, jedan je od glavnih izvoditelja.
Napisao je i objavio u javnosti i stručnim krugovima zapažene knjige: Suvremeni trendovi zloporabe droga,  Crni trag droge, Droga(NE)rješiv problem,  Znanje daje sigurnosti, Droga i kriminal.
Knjiga Droga i kriminal ima posebnu vrijednost za polaznike Policijske škole i za studente Visoke policijske škole.
Koncipirana je kroz devet poglavlja u kojima nam autor daje sveobuhvatan prikaz droge i kriminala.
Možemo pratiti povijesni osvrt zloporabe opojnih droga, međunarodna motrišta u svezi s zloporabom opojnih droga i stanje u Republici Hrvatskoj, opojne droge koje se najčešće pojavljuju u zloporabi, opojne droge i kriminalitet, stanje kriminaliteta zloporabe opojnih droga u RH.
Posebno treba izdvojiti šesto poglavlje u kojem autor daje ključne korisne savjete u odnosu na potražnju – potrošnju.
Uz metodički pristup suzbijanju zlouporabe droga knjiga šalje i neke važe poruke roditeljima. Roditelj je onaj koji treba imati u vidu misao: „Odbaci sve hitno, jer djeca su bitno!“, naglašava Klarić u knjizi.
Suzbijanje zloporabe droga obilježilo je profesionalni rad poštovanog autora Dubravka Klarića. Iskreno mu hvala.

Stranica