Projekt suzbijanja zločina iz mržnje predstavljen u LGBT Centru u Zagrebu

Slika topvijesti/2013/travanj/lgbt_000.jpg

U novootvorenim prostorijama LGBT centra u Petrinjskoj je ulici, 16. travnja, na konferenciji za medije predstavljena Prevencija i suzbijanje zločina iz mržnje prema LGBT osobama, projekt udruga „Iskorak“ i „Kontra“ uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

U novootvorenim prostorijama LGBT centra u Petrinjskoj je ulici, 16. travnja, na konferenciji za medije predstavljena Prevencija i suzbijanje zločina iz mržnje prema LGBT osobama, projekt udruga „Iskorak“ i „Kontra“ uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske  te financijsku potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

Centar ovog projekta je podizanje svijesti javnosti kroz plakate i letke, koji će biti dostupni u policijskim postajama te u klubovima i lokalima, preko kojih se poziva da se prijavi bilo kakav zločin iz mržnje koji je od prvog siječnja ove godine ušao u Kazneni zakon Republike Hrvatske, koja inkriminirana radnja koja podrazumijeva svako kazneno djelo počinjeno prema pojedincu i zbog njegove ili njezine spolne orijentacije ili rodnog identiteta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konferenciju je otvorila Sanja Juras (ispred Lezbijske grupe „Kontra“), ispred Centra za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak govorio je Zoran Dominković. Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, Nj. E. Stella Ronner – Grubačić govorila je o  nizozemskim iskustvima na ovom polju, a ministar Ranko Ostojić pozvao je pripadnike LGBT zajednice da prijave ako su žrtve nasilja, da budu sigurni da će njihove prijave biti obrađene, slučajevi će biti riješeni i da imaju povjerenja u policiju. Ministar je naglasio da su LGBT osobe ravnopravni članovi zajednice.

LGBT osobe često ne prijavljuju zločin iz mržnje zbog straha od socijalnih posljedica i to je razlog ove kampanje u kojoj je MUP sudjelovao kroz edukaciju na Policijskoj akademiji. Od ove akademske godine edukacija o zločinu iz mržnje uvedena je u službeni nastavni kurikulum u modulima Kazneno materijalno pravo, Psihologija agresivnosti i Policijska psihologija.  Ravnateljstvo policije je uvelo preciznu evidenciju ili track record zločina iz mržnje po velikom broju parametara te senzibiliziralo policijske službenike o pravnim mehanizmima sprječavanja ovakve vrste  kaznenih djela.  Sve navedeno diže profesionalnost policije što je i ključno strateško određenje ministarstva – moderna europska policija.



Stranica