Projekt „Partnerstvo za obrazovanje“

Paralelne financijske i kriminalističke istrage bile su tema osmog ovogodišnjeg modula hrvatsko-američkog projekta

Osmi ovogodišnji modul projekta „Partnerstvo za obrazovanje“, na temu paralelnih financijskih i kriminalističkih istraga, koji se ovaj tjedan održava u Opatiji, svečano su otvorili načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Amy Davison.
Načelnik Ćelić u svom uvodnom izlaganju naveo je da projekt „Partnerstvo za obrazovanje“ svoj najvažniji cilj nosi u samom nazivu – partnerstvo – koje od 2013. godine grade Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Ured ICITAP-a i Ministarstvo unutarnjih poslova kroz zajednički obrazovni program s ciljem pružanja odgovora na sigurnosne prijetnje i rizike s kojima se društvo danas suočava. To partnerstvo, kojem su nositelji američki i hrvatski stručnjaci za sigurnost, s godinama je stvorilo neformalnu ali čvrstu regionalnu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe.
Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj o suradnji u provedbi programa „Partnerstvo za obrazovanje“, koji je potpisan u travnju 2022. godine, tijekom održavanja Hrvatsko-američkog foruma, dodatno je i formalno osnažio partnerstvo te je suradnji pružen novi zamah i poticaj.
Na svečanom otvorenju osmog modula zamjenica veleposlanika Amy Davison navela je da je riječ o 50. modulu projekta, tijekom kojeg će biti educiran tisućiti polaznik. Svaka obuka pomaže u zajedničkim naporima u borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta i terorizama, dodala je, jer ni jedna država ne može biti uspješna u borbi protiv bilo kojeg oblika organiziranog kriminaliteta, korupcije ili terorizma ako to pokušava učiniti sama. Pozdravila je stoga i njemačke partnere, zahvalivši im što uz hrvatske i američke stručnjake vode ovotjednu obuku, a posebnu zahvalnost izrazila je Policijskoj akademiji i Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori i suradnji u projektu „Partnerstvo za obrazovanje“ kroz osiguranje prostora za obuke i smještaja za polaznike.
Partnerstvo Ministarstva unutarnjih poslova, Veleposlanstva SAD-a u RH i Ureda ICITAP-a, u vidu zajedničkog obrazovnog programa, kontinuirano se provodi od 2013. godine te je do sada u 50 modula ukupno educirano oko 1000 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija jugoistočne Europe. Znanje, informacije i profesionalne veze, uspostavljene ili poboljšane kroz projekt „Partnerstvo za obrazovanje“, rezultirale su nizom uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja.
Modul „Paralelne financijske i kriminalističke istrage“ usmjeren je na jačanje sinergije između kriminalističkih i financijskih istraga radi utvrđivanja financijske koristi ostvarene kaznenim djelima te oduzimanja nezakonito stečene imovine. Pored američkih i hrvatskih stručnjaka u području organiziranog kriminaliteta, kriminaliteta droga i gospodarskog kriminaliteta, konkretno predstavnika DEA-e, OPDAT-a, UKP-a i USKOK-a, izlagat će i predstavnici njemačke savezne kriminalističke policije i policije Donje Saske. Razmijenit će se iskustva, uspješne metodologije oduzimanja nezakonito stečene imovine, identificirati prepreke u zajedničkim istraživanjima te iznaći rješenja za svladavanje tih prepreka, a sve u cilju daljnje uspješne suradnje u borbi protiv svih oblika kriminaliteta.
Na marginama obuke u Opatiji načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i zamjenica veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Amy Davison iskoristili su priliku za razgovor o prijedlozima infrastrukturnih projekata za financiranje sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kao i o nastavku projekta „Partnerstvo za obrazovanje“ u 2023. godini.

Stranica