Projekt 'Obuka policijskih službenika MUP-a u području trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata'

Slika topvijesti/britanciPC046573webcopy.jpg

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić pozdravio je sve prisutne i posebno se zahvalio Vladi Velike Britanije, istaknuvši da je ovo samo jedan u nizu projekata kojemu Vlada Velike Britanije daje značajnu potporu...

Danas, 04. prosinca 2006. godine, prigodnom prezentacijom u Ravnateljstvu policije započeo je projekt „Obuka policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u području trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata“, koji će trajati do kraja iduće godine.

Zlatko Sokolar, načelnik Odjela za nezakonite migracije dao je kratki prikaz projekta kroz prezentaciju, te istaknuo da će projekt trajati godinu dana, a cilj je jačanje kapaciteta hrvatske policije u borbi protiv trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata, te usvajanje najboljih standarda i prakse EU.

Trgovanje i krijumčarenje ljudima je u znatnoj mjeri prisutno u Jugoistočnoj Europi i potiče rast velikog nezakonitog tržišta koje uključuje lažne putne isprave, nezakonite prelaske granice, ponudu lažnih poslova i druge kriminalne radnje. Hrvatska je prošla kroz produženo razdoblje tranzicije koje je bilo pogodno za trgovanje i krijumčarenje ljudima i danas je prepoznata ne samo kao zemlja tranzita, već i kao zemlja destinacije i porijekla. Obrasci trgovanja i krijumčarenja ljudima su se često mijenjali zadnjih godina, a 3,332 km hrvatske granice su policiji u velikoj mjeri otežali otkrivanje, identificiranje i obradu krijumčarenih ili trgovanih osoba. Osim toga, policijski službenici s “prve crte” su dosad dobili malo obuke o ovoj problematici, pa prema žrtvama trgovanja mogu ponekad postupati kao prema nezakonitim migrantima ili stranim prostitutkama na koje se u tom slučaju mogu primijeniti ne samo neprikladni, već i štetni, administrativni i pravosudni postupci. K tome, neadekvatan screening žrtava trgovanja je doveo do gubitka ključnih inkriminirajućih informacija, kao što su identitet i planovi trgovaca ljudima.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Sir John Ramsden izrazio je svoje zadovoljstvo odličnom suradnjom hrvatske i britanske policije. Naglasio je da su pripreme za čuvanje i nadzor granice važan dio u pristupanju EU. Za nekoliko godina granica Hrvatske postat će granica EU, borba protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja droga i ljudi od zajedničkog je interesa. Drago mi je da će ovaj projekt pridonijeti bržem i boljem prilagođavanju Republike Hrvatske standardima Schengenskog režima, rekao je Sir Ramsden.

Cilj ovog projekta je obuka 27 policijskih edukatora, koji će svoje znanje prenijeti na 315 policijskih službenika za nezakonite migracije iz policijskih uprava, odnosno postaja. Također, u cilju povećanja znanja o pojavi trgovanja ljudima i krijumčarenja ljudima, provest će se i 5 jednodnevnih seminara za pomoćnike načelnika policijskih postaja, nadležnih za navedenu problematiku.

Lovorka Marinović, Voditeljica hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije, naglasila je da je nužno kontinuirano obrazovanje i edukacija policijskih službenika kako bi bili što učinkovitiji u suzbijanju krijumčarenja i nezakonitih migracija.
 
Ključni partneri za provedbu ovog projekta su:
 

- Vlada Velike Britanije, koja financira projekt kroz Global Opportiunities fond, i

- IOM
 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova glavni nositelj projekta je Uprava za granicu.

 

Vrijednost osnovnog projekta je: 60 000 funti. Dodatno, kroz navedeni fond kupljeno je 11 kompleta IT opreme za policijske edukatore Svaki komplet se sastoji od lap topa, projektora i platna za projekciju. Ukupna vrijednost projekta je 112,000 funti (preko milijun kuna).

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić pozdravio je sve prisutne i posebno se zahvalio Vladi Velike Britanije, istaknuvši da je ovo samo jedan u nizu projekata kojemu Vlada Velike Britanije daje značajnu potporu, od prenošenja znanja i iskustvava, do tehničke opremom i financiranja. Naglasio je da Republika Hrvatska čini velike napore u pojačanju kapaciteta u sprječavanju trgovine ljudima i nezakonitih migracija, te da je dosada postigla značajne uspjehe. Da je hrvatska policija sve učinkovitija, govore podaci da je u prvih 10 mjeseci ove godine otkriveno 281 kazneno djelo nezakonitih migracija. Državni tajnik naglasio je da se nada da će provedba ovog projekta pridonijeti osposobljavanju i većoj efikasnosti policijskih službenika u borbi protiv trgovanja i krijumčarenja ljudima i nezakonitih migracija. 

U vremenu od 4. - 8. prosinca 2006. godine, u Tuheljskim Toplicama, održat će se prvi seminar u cilju obuke policijskih edukatora, nakon čega će se početkom iduće godine nastaviti s ostalim planiranim aktivnostima.

Napominje se da se u suradnji s istim partnerima provodi projekt „Izgradnja tehničkih kapaciteta i poboljšanje granične suradnje na hrvatsko-srpskoj granici“, u kojem je iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske glavni nositelj projekta Uprava za granicu, dok je iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije glavni nositelj Uprava granične policije.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za europske integracije Filip Dragović rekao je da je MUP napravio značajan napredak u području upravljanja granicom i migracijama, što je između ostalog potvrđeno i u „Progress reportu”. Da bi postigli standarde EU, potrebna je izmjena Zakona o strancima i primjena Schengenskog akcijskog plana kojima će se jasno odrediti mjere i aktivnosti za ispunjenje standarda. Zahvalio se predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije u RH i Vladi Velike Britanije na dosadašnjoj suradnji.

Projekt će također usvojiti najbolje standarde i prakse EU i doprinijeti ciljevima Europske agencije za operativnu koordinaciju na vanjskim granicama. Na kraju projekta, kako bi se osigurala održivost, zaključci će biti ugrađeni u redovne nacionalne obrazovne programe koje provodi Policijska akademija i Visoka policijska škola MUP-a.
 


Stranica