Program usavršavanja policijskih službenika u području taktika i tehnika primjene sredstava prisile te pružanja prve pomoći

Projekt međunarodne suradnje ustanova za policijsko obrazovanje koji se provodi u okviru programa Erasmus+ uspješno je nastavljen u Policijskoj školi u Slupsku

Stručnjaci za policijsku taktiku i taktičku medicinu Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Litavske policijske škole, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara te Policijske škole u Slupsku, od 12. do 16. veljače 2024. godine sudjelovali su na trećem razvojnom sastanku u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC).

Cilj je projekta FIRST-TAC razmijeniti iskustva i dobre prakse partnerskih zemalja u području taktika i tehnika u uporabi sredstava prisile te taktičke medicine, kao i u pristupima obučavanju policijskih službenika u spomenutim područjima. Takva razmjena iskustava i usklađivanje mogu omogućiti optimiziranje i standardiziranje i postupaka u obuci policijskih službenika, i posljedično njihova postupanja u realnim situacijama svakodnevnog rada.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova na trećem sastanku sudjelovali su voditelj taktičke medicine Jurica Halambek iz Antiterorističke jedinice Lučko te stručnjaci za policijsku taktiku Ivica Biletić iz Službe za policijski trening i Josip Anić iz Policijske uprave zagrebačke. U hrvatskom je timu bila i voditeljica projekta Ksenija Vujčić iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju.

Fokus je sastanka bio na izradi nastavnog materijala za polaznike programa te priručnika za instruktore koji će ga provoditi, a pred stručnjacima partnerskih institucija još je jedan sastanak - u Mostaru u ožujku - gdje će dovršiti rad na programu i popratnom materijalu za polaznike i instruktore.

U sklopu projekta predviđeno je i odražavanje četiri pilot obuke na temelju izrađenog programa, na kojima će instruktori biti stručnjaci koji su sudjelovali u izradi programa, dok će polaznici biti instruktori iz policijskih uprava. To će im dati vrijedan i jedinstven pogled na obuku iz perspektive polaznika te im omogućiti aktivno sudjelovanje u procesu usavršavanja samog programa.

Izbor policijskih instruktora kao polaznika obuke nije slučajan. Namjera organizatora nije jednokratan, već ciklički prijenos znanja - instruktori koji završe obuku moći će svoje znanje i vještine podijeliti sa sljedećim grupama policijskih službenika koje budu obučavali.



Pisane vijesti