Program „Partnerstvo za obrazovanje“

Partnerstvo za obrazovanje - Prvih 5 modula u 2022. godini

Suradnja Veleposlanstva SAD-a u RH, ICITAP-a i MUP-a RH kroz program „Partnerstvo za obrazovanje“, kontinuirano traje od 2013. godine, u cilju jačanja međunarodne policijske suradnje, ali i svih drugih tijela čija je zadaća suzbijanje najsloženijih oblika kriminaliteta.
Iskustvo FBI-a, DEA-e, DHS-a i drugih američkih institucija za borbu protiv kriminaliteta, s naglaskom na zajedničke/združene timove (Joint Investigation Teams), opremljenost i organizacijske kapacitete (Uredi diljem svijeta) te hrvatski pravni i regulatorni sustav, članstvo u EU, brojne uspješne međunarodne policijske akcije, a time i znanje i iskustvo hrvatskih policajaca, bili su preduvjet uspješnosti ovog programa. Devetogodišnja provedba obuhvatila je gotovo tisuću polaznika (policijskih službenika i državnih odvjetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije) i brojne teme, od terorizma do svih oblika organiziranog, gospodarskog, računalnog kriminaliteta.   
ICITAP putem svojih regionalnih ureda i koordinatora te FBI i DEA ureda u Europi prati aktualnosti u području kriminaliteta te u suradnji s MUP-om RH organizira edukacije u okviru Programa, upravo kao odgovor na nove izazove i zahtjeve, a sve kako bi se pravovremeno povezali policijski službenici u regiji, razmijenili iskustva i stekli nova znanja.

Slijedom navedenog, u prvoj polovici tekuće godine, realizirano je 5 modula, a u tijeku je priprema još 5. Prvi ovogodišnji modul na temu Granična kontrola realiziran je u Valbandonu, a sudjelovali su policijski i carinski službenici iz susjednih zemalja. Naglasak je bio na krijumčarenju ljudi, a modul je najvećim djelom koncipiran na vježbama koje su moderirali predstavnici Carinske uprave - Željko Milković i Hrvoje Mataja te policijski službenik PU dubrovačko-neretvanske i vodič službenog psa - Marijo Žigić te Policijske akademije - certificirani FRONTEX treneri za zaštitu državne granice - Krešimir Kaniža, Robert Kralj i Martina Grdinić. Suzbijanje krijumčarenja ljudi u RH predstavljeno je od strane voditelja Službe organiziranog kriminaliteta UKP-a - Dejana Dretara i predstavnice Uprave za granicu - Marice Mravak. Ustroj, djelokrug i nadležnost Uprave za granicu, graničnu kontrolu te implementaciju EU zakonodavstva u hrvatsko izložila je predstavnica Policijske akademije i voditeljica Tečaja za graničnu policiju - Ivana Herceg.

Drugi modul na temu Nepravilnosti u postupcima javne nabave realiziran je u Tuheljskim toplicama. Polaznici su bili policijski službenici i državni odvjetnici iz susjednih zemalja te policijske službenice SSKOK-a Zagreb, Split i Osijek, a predavači: Alan Karr, viši specijalni agent FBI, Jessica Weisman Garrabrant, viša specijalna agentica i Peter Prozik, šef Jedinice za istrage, FBI te zamjenik glavne državne odvjetnice - Dinko Cvitan, predsjednica Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave - Maja Kuhar, voditelj Odjela za nadzor u Sektoru za politiku javne nabave, Uprava za trgovinu i politiku javne nabave, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Anton Tomljanović te voditelj Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije - Mirko Kučina i policijski službenik Igor Koščak. Uz zakonsku regulativu vezanu uz ovu problematiku, predstavljeni su konkretni slučajevi iz prakse te nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja u procesuiranju nezakonitosti u javnim nabavama.

Također u Tuheljskim toplicama, realiziran je treći modul na temu Analiza kriminalističko-obavještajnih podataka. Predavali su predstavnici Kriminalističko-obavještajnog sektora: Jelena Ileković, Sanja Maček Petrović, Mirela Jezernik, Siniša Fressl, Josip Marković i Anđelko Ljubej te svoja znanja i iskustva, kroz teme Poslovni proces kriminalističko-obavještajne analitike i primjena u kriminalističkim istraživanjima, Obrada i korištenje PNR podataka u kriminalističkim istraživanjima, Rad s informatorima i Glasovni modeli – glasovni otisci – primjena i iskustvo u MUP-u RH - predstavili polaznicima - policijskim službenicima iz susjednih zemalja te kriminalističko-obavještajnim analitičarima PU zagrebačke, bjelovarsko-bilogorske i zadarske. Ispred FBI-a izlagali su Adele Weinstock, nadzorna obavještajna analitičarka, Jedinica za naprednu tehnologiju, Odjel za obavještajne tehnologije, David Marks, glavni audio savjetnik, Odjel za operativnu tehnologiju, John Wigle, viši službenik za analitičku službu i stručnjak za podatke, Jedinica za podršku operacijama i Paula Kingsbury, analitičarka geoprostorne obavještajne djelatnosti, Jedinica za naprednu tehnologiju, Odjel za obavještajne tehnologije.

Četvrti i peti modul održani su u Osijeku. Tema četvrtog modula bila je Financijska forenzika. Izlagali su predstavnici UKP-a, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije - Mirko Kučina i Željka Kljaković Gašpić, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca, MF - Ante Biluš, voditelj službe u Samostalnom sektoru za financijske istrage, Središnji ured, Porezne uprave, MF - Paulino Lonza  i zamjenica ravnateljice USKOK-a Marta Šamota Galjer. Izlaganja su potkrijepljena primjerima iz prakse uz naglasak na važnost suradnje ove tri institucije u financijskim istragama. Američka iskustva u financijskoj forenzici izložili su: Aaron Otterson, nadzorni specijalni agent u Sjedištu, FBI, Margaret Krusing, financijska forenzičarka, Ured Cleveland, FBI i Shawn Taylor, financijski forenzičar, Ured Denver, FBI.

Peti modul - Pedagoško-instruktivnu obuku vodila je mr. sc. Marija Pajur te polaznicima prenijela osnovna znanja iz područja pedagogije/andragogije, metodike, didaktike te njihove praktične primjene u izvođenju nastave/obuke/treninga, a sve kako bi oni znanja stečena na prethodnim ovogodišnjim modulima kvalitetno i svrsishodno prenijeli kolegama u svojim zemljama.

Neposredni organizacijski tim Programa čine Andrej Madunović, Veleposlanstvo SAD-a u RH, Nikola Kuača i Ivana Alilović, ICITAP, a ispred Policijske akademije Nives Dvorski. 



Pisane vijesti