Program „Partnerstvo za obrazovanje“

Modul 2. - Kaznena djela protiv okoliša s obilježjima organiziranog kriminaliteta i korupcije. Kaznena djela protiv okoliša, prijetnje su zdravlju, životu i općenito opstanku Zemlje. Kriminalitet na štetu okoliša je kriminalitet na štetu budućih generacija. „Ne postoji planet B“

Protekli tjedan u Opatiji održan je drugi ovogodišnji modul programa „Partnerstvo za obrazovanje“.

Sudionicima se uvodno obratio načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, istaknuvši kako je u današnjem globaliziranom svijetu, važnost međunarodne suradnje ključna u suočavanju s brojnim složenim izazovima. Razmjena znanja i iskustava među državama ne samo da jača naš kapacitet za rješavanje problema, već potiče solidarnost i međusobno povjerenje kao preduvjete održivog napretka.

2013. godine Policijska akademija prepoznata je od strane Veleposlanstva SAD-a u RH i ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program, Department of Justice's Criminal Division) kao edukacijski lider u regiji te se od tada, kontinuirano, provode edukacije policijskih službenika, državnih odvjetnika, carinskih službenika i drugih tijela za provedbu zakona, iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a sve u cilju jačanja međunarodne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta.

Dosadašnjih 56 modula obuhvatilo je brojne relevantne teme u provedbi zakonodavstva, poboljšalo razmjenu informacija i iskustva, stvarajući na taj način neformalnu mreža stručnjaka jugoistočne Europe, u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma.

Fokus drugog ovogodišnjeg modula, održanog protekli tjedan u Opatiji, bila su kaznena djela protiv okoliša s obilježjima organiziranog kriminaliteta i korupcije. Prema procjenama INTERPOL-a i UN Programa za okoliš, kaznena djela protiv okoliša su na 4. mjestu najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti. Otkrivanje ovih kaznenih djela podrazumijeva multidisciplinarni pristup i suradnju svih mjerodavnih tijela na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.

Kvaliteta i kontinuitet edukacija programa „Partnerstvo za obrazovanje“ zasnivaju se ponajprije na znanju, stručnosti i iskustvu predavača - eminentnih američkih i hrvatskih stručnjaka.

Tako su na ovom modulu izlagali predstavnici američkog ministarstva pravde (United States Department of Justice“, američke agencije za zaštitu okoliša (United States Environmetnal Protection Agency (EPA)), Saveznog ureda za istrage (Federal Bureau of Investigations (FBI)), američke službe za zaštitu riba i divljih životinja (Fish and Wildlife Service) i Ureda za razvoj, pomoć i obuku tužitelja u inozemstvu (Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training (OPDAT)), te Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva financija Republike Hrvatske i Državnog inspektorata.

Republika Hrvatska je kao članica Europske unije posljednjih godina napravila veliki iskorak u borbi protiv kaznenih djela protiv okoliša, te je znanje i iskustvo izloženo od strane hrvatskih stručnjaka, velika pomoć i poticaj policijskim i carinskim službenicima, te državnim odvjetnicima u susjednim zemljama.

Prostor jugoistočne Europe dijeli slične probleme u aspektu ugrožavanja okoliša kaznenim djelima; naše su zemlje tranziti, ali i odredišta, nezakonitih pošiljka otpadom iz zapadne Europe, a čiji su akteri kriminalne organizacije ponukane profitom i čija se uspješnost zasniva na korupciji.

Oni ne poznaju nacionalne ili geografske granice, te na isti način moraju razmišljati i djelovati tijela za provedbu zakona. Također, multidisciplinarni pristup nužan je za suzbijanje ovih kaznenih djela. Predstavnici Republike Hrvatske na ovom modulu pružili su primjer ostalim sudionicima, izlažući primjere iz prakse, kako su zajednički rad, trud i entuzijazam, garancija uspjeha.

Izvrsna operativna suradnja hrvatskih tijela za provedbu zakona u domeni zaštite okoliša, unazad dvije godine pretočena je i u edukativnu suradnju namijenjenu hrvatskoj policiji, a koja je sad dobila i međunarodni edukativni karakter, koji će se zasigurno odraziti na operativnu regionalnu suradnju u borbi protiv kaznenih djela protiv okoliša.
               
Zadnjeg dana modula sudionicima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar dr. sc. Davor Božinović, naglasivši važnost međunarodne suradnje u borbi protiv svih oblika kriminaliteta, te iskazao zahvalu na višegodišnjoj suradnji američkim partnerima.

Pisane vijesti