Prisjećanje na pogibiju dvanaestorice redarstvenika u Borovu Selu

Slika topvijesti/travanj08/kenotaf.jpg
Povodom skorašnje 17-e obljetnice pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, danas, 30. travnja, u svetištu Sveta Mati Slobode u Zagrebu održano je obilježavanje toga, svima nam znanog, tragičnog događaja. Motiv ovog okupljanja iskrena je zahvalnost i duboko poštovanje prema žrtvi 12-orice redarstvenika: Stipanu Bošnjaku, Antunu Grbavcu, Josipu Culeju, Mladenu Šariću, Zdenku Perici, Zoranu Grašiću, Ivici Vučiću, Luki Crnkoviću, Marinku Petrušiću, Janku Čoviću, Željku Hrali i Mladenu Čatiću. Obilježavanju su prisustvovali i načelnik Kabineta ministra unutarnjih poslova Dražen Krtanjek sa svojim suradnicima, savjetnici ministra Ivica Franić i Vladimir Faber, glavni ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Jakob Bukvić, ravnateljevi suradnici, predstavnici Policijske akademije i Policijske uprave zagrebačke te polaznici programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac.

Središnji događaj današnjeg obilježavanja bila je sveta misa za poginule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova koju je predvodio vojni ordinarij, monsinjor Juraj Jezerinac, a svakako najupečatljiviji i najdirljiviji događaj bilo je svjedočanstvo temeljeno na proživljenom iskustvu - svjedočanstvo Josipa Štajdohara, sudionika akcije u Borovu Selu, a današnjeg glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Na kraju, okupljenima je predstavljena i prigodna izložba Muzeja policije „Memorijal 12 redarstvenika“, postavljena u prostoru svetišta.

Obilježavanje je započeto obraćanjem voditelja svetišta, don Petra Šimića, koji je ukratko pojasnio značaj i samu ideju nastanka svetišta Sveta Mati Slobode – Zavjetne crkve u spomen palima za domovinu. „Jedinstvenost, sama bit i svrha ovoga svetišta je kenotaf postavljen u prostoru iza oltara, a u koji su uklesana imena svih poginulih branitelja. Svaki je predstavljen imenom, inicijalom očeva imena, prezimenom, godinom rođenja i godinom pogibije. Tako kenotaf čuva od povijesnog zaborava spomen na svakog branitelja palog u Domovinskom ratu. U kenotaf je uklesano 15 840 imena palih branitelja. Zagreb će na ovom mjestu uvijek moliti za njih“, zaključio je don Šimić.

Sudionik akcije u Borovu Selu Josip Štajdohar pozdravio je prije svega mlade polaznike programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, koji će, kako je rekao, uskoro brinuti o našoj sigurnosti. Nakon toga, upravo je njima, generacijama koje na sreću nemaju iskustva slična njegovu, kronološki, ali prvenstveno vođen prisjećanjem na tada proživljene osjećaje, predočio 2. svibnja 1991. godine, dan kada su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz zasjede ubili dvanaestoricu i ranili još 22 policajca, a nakon što su u noći sa 1. na 2. svibnja u Borovu zarobili dvojicu njihovih kolega.

„U policiji sam počeo raditi 26. ožujka 1991. godine i odmah sam raspoređen u specijalnu policiju. Svega 35 dana od početka obuke, 2. svibnja oko 8,30 ujutro, nakon povratka iz noćne smjene, dobio sam poziv da se pod punom ratnom opremom vratim, jer idemo na teren. Na točki okupljanja u PU osječko-baranjskoj okupilo nas se oko 150 te smo krenuli prema Borovu Selu. Policija je istovremeno krenula i sa vinkovačke strane. Cijelim putem doživljavali smo provokacije lokalnog stanovništva, a na putu između Dalja i Borova zbog učestale pucnjave po nama, bili smo prisiljeni izići iz vozila i rasporediti se „po žitu“. Nismo imali niti kacige, niti pancirke. Bilo je dogovoreno da će stići kasnije. Da, stigle su kasnije. Išli smo u borbu bez toga, meci su prštali na sve strane i žito se samo slamalo oko nas. Išli smo polako sve se više sagibajući, totalno izloženi vatri neprijatelja. Bili smo bez zaklona. Nije nas čak niti bilo strah, strah je došao tek kasnije. Oko 400 metara prije Borova Sela, s lijeve strane, pristizalo je sedam transportera JNA. Povikali su: „Ovdje JNA, povucite se iz žita ili ćemo upotrijebiti silu“. Nastao je kaos, povlačenje, katastrofa. Pucali su po nama iz svega što su imali, stalno smo zalijegali. Na sreću, izvukli smo se, oni su i dalje sporadično pucali, no više nije bilo opasno. Novinar HTV-a obavijestio nas je da na vinkovačkoj strani ima poginulih. U PU osječko-baranjskoj obavijestili su nas o pogibiji dvanaestorice naših kolega“, prepričao je Josip Štajdohar.

Vidljivo potresen, svoje je svjedočanstvo završio riječima: „Tečajci, danas možete biti sretni što ste u ovim uvjetima započeli školovanje i što ćete ga u takvim uvjetima i završiti, a ovu poruku prenosite….“

Nakon njegova svjedočanstva okupljeni su prisustvovali svetoj misi, kojoj je prisnost i odličan ugođaj svojim jedinstvenim glazbenim izričajem dao pjevački zbor „Plavi anđeli“, zbor polaznika programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac.

„Održavanje mise i molitva najljepše je pokazivanje zahvalnosti za žrtvu dvanaestorice redarstvenika koji su stradali u Borovu Selu, rekao je vojni ordinarij, monsinjor Juraj Jezerinac.

Nakon mise, sa zanimanjem je pogledana i prigodno postavljena izložba Muzeja policije „Memorijal 12. redarstvenika“, otvorena 25. travnja, a koju svi zainteresirani mogu pogledati do 6. svibnja. Izložba pokazuje događaje koji su prethodili Borovu Selu (Petrinja, Pakrac, Plitvice), odnosno borbena djelovanja iza kojih se još uvijek mislilo da je mir u Hrvatskoj moguć. No, događaji u Borovu Selu definitivno su pokazali da mira sa srpskim pobunjenicima u Hrvatskoj neće biti, pojasnio je voditelj Muzeja Željko Jamičić, istaknuvši kako je jedan od eksponata izložbe i uniforma Josipa Štajdohara, koju je nosio tijekom akcije u Borovu Selu. Osim toga, na izložbi je moguće pogledati i izvorne televizijske materijale iz tog vremena.

„U Muzeju policije ne čuvamo samo predmete, već i sjećanja na ljude. Stoga smo ponosni što smo danas imali prilike čuti svjedoka ovog događaja – rekao je Željko Jamičić, na kraju poručivši polaznicima programa obrazovanja odraslih za zanimanje policajac: „Ulazite u svijet hrvatske policije čiju uniformu nosite s čašću i poštovanjem!“



Stranica