Prisega 12. naraštaja polaznika Policijske škole "Josip Jović"

Slika topvijesti/2017/srpanj/akademij_prisega_00.jpg

Od ukupno 325 upisanih polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2016./2017., svečano je prisegnulo njih 302, odnosno 58 polaznica te 244 polaznika.

Foto: MUP 

Svečana prisega 12. naraštaja polaznika Policijske škole "Josip Jović" održana je danas, 14. srpnja na Policijskoj akademiji. Od ukupno 325 upisanih polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2016./2017., svečano je prisegnulo njih 302, odnosno 58 polaznica te 244 polaznika. Buduće policijske službenice i policijski službenici jednoglasno su se obvezali da će štititi Ustavom utvrđeni pravni poredak, braniti teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, čuvati sigurnost, imovinu, prava i dostojanstvo hrvatskih građana te da će savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi.

Svečanost je započela prijavkom voditelja Policijske škole Marjana Žuljevića glavnom ravnatelju policije Marku Srdareviću, njihovim pregledom postroja, himnom te minutom šutnje za sve poginule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Budućim policajkama i policajcima obratio se ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović te rekao:

“Prije 27 godina ovdje su postrojeni pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika među kojima i prva žrtva Domovinskog rata i prvi poginuli redarstvenik Josip Jović.

27 godina nakon posebna mi je čast pozdraviti 12. naraštaj Policijske škole Josip Jović, buduće policajke i policajce.

Ohrabrujuće je vidjeti toliko mladih ljudi koji odabiru za poziv policijski posao time pokazujući ljubav prema domovini, požrtvovnost i odgovornost prema svojim sugrađanima.”

Prilikom izražavanja čestitki za uspješan završetak školovanja ministar Božinović je poručio: “U tom pogledu moram spomenuti kako su ovog mjeseca zaposleni vaši prethodnici, pripadnici 11. naraštaja. I vaše zapošljavanje bit će naš prioritet, a naši su napori usmjereni da to bude već od početka rujna ove godine.

U svojem govoru budućim policajkama i policajcima također je istaknuo: “Ne dozvolite da vas obeshrabre izazovi i teškoće pred kojima ćete se naći, upravo tu ćete pokazati svoju ljudskost i veličinu koja prati hrvatskog policajca. Želim vas motivirati jer vi postajete odgovorni za sigurnost građana Hrvatske, ali i 500 milijuna stanovnika Europske unije. Vi ćete svakog dana izlagati vlastite živote neposrednoj opasnosti i vi ćete stvarati ugled policije u društvu i povjerenje građana. Siguran sam da ćete časno i odgovorno obavljati svoj posao, primjenjujući znanja i vještine koje ste stekli. Pred vašom generacijom i hrvatskom policijom u cjelini nalaze se novi sigurnosni izazovi poput terorizma, migracija i cyber kriminaliteta. Trebamo zaštititi goste koji dolaze u Hrvatsku. Nama kao turističkoj zemlji to je iznimno važno.”

Na kraju svog obraćanja ministar je čestitao roditeljima polaznika te kazao da s punim pravom budu ponosni na svoje kćeri i sinove.

Budući policijski službenici uspješno su usvojili teorijska i praktična znanja neophodna za samostalno obavljanje poslova temeljnog policijskog službenika kroz izuzetno zahtjevan program koji je trajao 12 mjeseci, a koji će se nastaviti vježbeničkim stažem u trajanju od šest mjeseci.

Najuspješnijim polaznicima Maji Grgat, Nikoli Miškiću i Sandru Cerovcu ministar Božinović dodijelio je priznanje, knjigu i sat.

U ime svih polaznica i polaznika prisutnima se obratila Maja Grgat te zahvalila voditeljima i profesorima na nesebičnoj pomoći, stjecanju znanja i iskustva te poručila: „Uvjerena sam da svojim poštenjem, stručnošću u radu i ljubavi prema domovini nećemo iznevjeriti vaše povjerenje“.  

Upriličenoj svečanosti nazočio je i vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a milenijsku fotografiju s budućim policajcima u formi stiliziranog grba Policijske akademije s krana ovjekovječio je Šime Strikoman.



Stranica