Pripremne faze testiranja entry/exit sustava

Testiranje entry/exit sustava će se obaviti po fazama, odnosno modulima

U srijedu, 22. studenog, na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" započelo je testiranje funkcionalnosti Entry/Exit (EES) sustava, koji bi trebao na razini Europske unije biti u funkciji u drugoj polovini 2024. godine.

Testiranje će se obaviti po fazama, odnosno modulima, te je za prvo testiranje određen EES nacionalni program olakšice. U narednim fazama testirati će se preostale funkcionalnost obavljanja granične kontrole na samim graničnim prijelazima, kao što su; funkcionalnosti uzimanja, provjere  i verifikacije biometrijskih podataka, provjera osoba i dukumenata, automatske obavijesti stranci putem zvučnika na kontrolnim kučicama i na displej uređajima, kreiranje/brisanje osobnog EES dosjea, korištenje mobilnih uređaja za potrebe EES sustava, aktivnosti predviđene za tijela za migracije i slično.
 
Naime, kako bi se što je moguće više ubrzala granična kontrola uspostavom predmetnog sustava, donekle može pomoći implementacija nacionalnog programa olakšice sukladno članku 8.d. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i vijeća od 9. ožujka 2016. (Zakonik o Schengenskim granicama). U predmetnoj Uredbi navedeno je da svaka država članica može uspostaviti dobrovoljan program (nacionalni  program  olakšica) kako bi državljanima trećih zemalja ili državljanima određene treće zemlje, koji nemaju  pravo slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije, omogućila da se koriste olakšicama pri prelasku vanjske granice određene države članice. 

Bez obzira što sukladno gore navedenoj Uredbi ne postoji obveza implementacije nacionalnog programa olakšica, već se ona navodi kao mogućnost, ista će se uspostaviti u Republici Hrvatskoj odmah u sklopu implementacije EES sustava na sve međunarodne granične prijelaze, obzirom da to smatramo snažnim instrumentom koji Republici Hrvatskoj može pomoći prvenstveno na onim graničnim prijelazima gdje je učestalo kretanje istih državljana trećih zemalja.
 
Prednost ovog programa je u tome da se nakon pristupanja stranke nacionalnom programu olakšica prilikom obavljanja granične kontrole, ne provode provjere mjesta polaska i odredišta dotičnog državljanina treće zemlje i svrhe namjeravanog boravka, kao niti provjera odgovarajućih popratnih isprava kojima se opravdava svrha i razlozi ulaska te se ne obavlja provjera raspolaže li dotični državljanin treće zemlje dostatnim sredstvima za uzdržavanje za trajanje i svrhu namjeravanog  boravka.

Ono što je iz domene rada granične kontrole najvažnije je da taj državljanin treće zemlje ne mora kod slijedećih dolazaka na graničnu kontrolu (već od prije ima kreiran osobni EES dosje) biti provjeren po prikazu lica uživo (dakle ne mora izaći iz vozila kako bi mu kamera očitala lice) već se prikaz lica s čipa putne isprave, uspoređuje sa slikom ranije pohranjenom u osobnom EES dosjeu.

Ovakva mogućnost zasigurno u određenoj mjeri može olakšati proces obavljanja granične kontrole nakon prve provedene registracije putnika u EES-u, te će se u tom smislu (u sklopu uspostave EES sustava) provesti nadogradnja Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG) novim funkcionalnostima u smislu mogućnosti korištenja ovog programa.

Pisane vijesti