"Prikrivene policijske istrage" na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2017/lipanj/PA.jpg

Drugi modul programa Partnership for education pod nazivom Prikrivene policijske istrage započeo je danas, 5 . lipnja 2017. godine, na Policijskoj akademiji.

Foto: MUP

Drugi modul programa Partnership for education pod nazivom Prikrivene policijske istrage započeo je danas, 5 . lipnja 2017. godine, na Policijskoj akademiji. Na petodnevnoj edukaciji sudjeluje 27 viših policijskih službenika i tužitelja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Edukaciju će provoditi američki i hrvatski stručnjaci: specijalni agent ureda za međunarodnu obuku DEA-e, viši istražitelji Ureda specijalnog tužitelja za narkotike u New Yorku, policijski službenici Službe posebnih kriminalističkih poslova Ministarstva unutarnjih poslova te zamjenik ravnateljice USKOK-a.

U ime načelnika Policijske akademije polaznicima programa dobrodošlicu je poželjela Danijela Petković, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL nacionalne jedinice. „Bez prevelikih očekivanja Ministarstvo unutarnjih poslova i Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj započeli su prije pet godina s ovim projektom, koji je u međuvremenu postao primjer vrlo uspješne suradnje“, istaknula je, dodavši kako provedba ovakve ciljane obuke za policijske službenike, koja prelazi državne granice ima pozitivne učinke na cijelu regiju.

Regionalni časnik za sigurnost iz Veleposlanstva SAD-a Colin Bruckner naglasio je kako su upravo povratne informacije sudionika koji su prošli program jedan od glavnih razloga nastavka ovog petogodišnjeg programa. „Počeci su bili skromni, no polako ali sigurno razvijamo se i krećemo u smjeru u kojem je naglašen praktični rad od kojeg sudionici programa imaju najviše koristi. Prikrivene istrage najzahtjevnije su policijske metode za skupljanje informacija i dokaza. Zato smo zamolili kolege iz njujorške policije koji se desetljećima bave ovim poslom da dođu i podijele s vama svoja iskustva i znanja.“

Unutar hvalevrijednog projekta, čiji su rezultati vidljivi kroz učinkovitiju regionalnu i međunarodnu policijsku suradnju, posebice na operativnoj razini, u 2017. godini provode se moduli vezani uz gospodarski i korupcijski kriminalitet, prikriveno policijsko djelovanje, napredni računalni kriminalitet, a planiran je i studijski posjet SAD-u na temu borbe protiv zlouporabe droga i organiziranog kriminaliteta. 



Stranica