​Predstavnici Turske nacionalne policijske akademije na Policijskoj akademiji

Gosti su izrazili posebno zanimanje za projekt Policijske akademije Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici EU-a – obuka granične policije i njihov je prioritet

Na Policijskoj akademiji 13. i 14 siječnja 2020. godine boravi izaslanstvo Turske nacionalne policijske akademije, predsjednik prof. dr. Yilmaz Çolak i potpredsjednik  prof. dr. Ufuk Ayhan, kojima je u pratnji bio i Zekeriya Tor, savjetnik za unutarnje poslove pri veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu.

Susret je rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske, u sklopu kojeg su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu u Zagrebu 8. srpnja 2019. potpisali Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja.

Izaslanstvo je na radnom sastanku 13. siječnja primio načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, poželjevši gostima dobrodošlicu i predstavivši im ukratko organizacijsku strukturu i nadležnosti Policijske akademije. Dekan Visoke policijske škole dr. sc. Krunoslav Borovec prezentirao je potom segment visokoškolskog policijskog obrazovanja te rad Centra za istraživanja i Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole, dok je Hrvoje Marić, pomoćnik načelnice Policijske škole „Josip Jović“, predstavio smjernice u temeljnom policijskom obrazovanju. Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš u kratkim je crtama prezentirao principe obuke pasa naglasivši da Centar od 2017. djeluje u novoizgrađenom objektu za koji su sredstva povučena iz EU fondova, a voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek predstavila je povijest Muzeja te napomenula kako je potkraj prošle godine i Muzej dobio nove prostore te je po prvi put otvoren za javnost.

Gosti su potom predstavili sustav policijskog obrazovanja u Turskoj koji je umnogome sličan hrvatskome, a predsjednik Çolak naglasio je kako je važno na ovaj način dijeliti iskustva i informacije jer je policijsko obrazovanje dinamičan proces: „Policija djeluje unutar društva, a društvo se neprestano mijenja te stoga traži i promjene unutar policije. Upravo je zato ključna razmjena znanja i iskustava te je to cilj i naše suradnje s Policijskom akademijom.“

Drugi dio sastanka bio je rezerviran za predstavljanje specijalističkih tečajeva i obuka te je razmatrana suradnja u tom području. Voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Ilija Jakić predstavio je spektar obuka Službe i predložio razmjenu iskustava vezano za taktiku policijskog postupanja. Gosti su pozvali Policijsku akademiju da uputi hrvatske policijske službenike na obuke u Turskoj, s obzirom na to da Turska ima brojne programe obuke vezane za to, kao i na temu borbe protiv cyber kriminala, terorizma, trgovine drogom te suzbijanja ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, a te teme područja su od posebnog interesa Policijske akademije MUP-a RH. Pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović gostima je govorila o hrvatskim iskustvima u implementaciji sustava e-obrazovanja (https://e-obrazovanje.fkz.hr/) te o programima obuke za graničnu policiju koje Policijska akademija provodi u suradnji s Frontexom. Turska je strana posebno zanimanje pokazala za projekt Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici EU-a, seriju obuka koje Policijska akademija pod okriljem Frontexa provodi u suradnji s njemačkim kolegama iz Savezne policijske akademije Lübeck. Gosti su stoga pozvani da na obuke koje će se održati u ožujku i svibnju pošalju polaznike iz Turske.

U sklopu posjeta, 14. siječnja gosti će obići Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, kroz koji će ih provesti voditelj Berislav Lankaš i gdje će za njih biti izvedena pokazna vježba poslušnosti službenih pasa. Također će razgledati novootvoreni Muzej policije i njegove stalne postave, kroz koje će ih provesti voditeljica Muzeja Helena Jelinek, a u Policijskoj školi „Josip Jović“ demo tim Škole predstavit će im vještine u rukovanju oružjem.
Osim toga, za tursko izaslanstvo organiziran je i posjet Medžlisu islamske zajednice Zagreb te džamiji u Borovju, kao i obilazak tvornice HS-Produkt u Karlovcu, čije proizvode koristi hrvatska policija kao službeno naoružanje.

Stranica