Predstavnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ posjetili Kosovsku akademiju za javnu sigurnost u Vučitrnu

Od 3. do 5. travnja 2023. godine tročlano izaslanstvo Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ koje su činili Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, te policijski službenici Službe Aleksandar Čubrilo i Maja Pažanin, posjetilo je Kosovsku akademiju za javnu sigurnost (AKSP). 

Hrvatsko izaslanstvo je dočekao vršitelj dužnosti generalnog direktora Kosovske akademije za javnu sigurnost Kastriot Jashari, koji je nakon dobrodošlice izaslanstvo upoznao o postignućima i aktivnostima AKSP-a – vrstama obrazovanja, edukacijama, ostvarenim suradnjama i drugim aktivnostima. U sklopu posjeta predstavio je i svoje najbliže suradnike, koji su prezentirali rad svojih službi.

Nakon što je zahvalila na pozivu, voditeljica Pentavec zaključila je da dvije ustanove imaju puno sličnosti i da su mogućnosti za suradnju velike. Dodala je kako je od 2009. godine prošlo previše vremena bez zajedničkih aktivnosti te da se nada kako je ovo samo prvi korak u budućoj kontinuiranoj suradnji.

Tijekom sastanka policijski službenik Čubrilo održao je prezentaciju u ime izaslanstva Policijske akademije, kojom je upoznao predstavnike AKSP-a o aktivnostima hrvatske ustanove za policijsko obrazovanje.

Predstavnici AKSP-a istaknuli su kako zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa stručnjacima iz finske LAUREA-e te stručnjacima iz Estonije trenutno rade na pripremi projekta koji bi se odvijao u okviru programa HORIZON Europe, fonda za istraživanje i inovacije, te iskazali poseban interes za uključivanjem hrvatskih stručnjaka u projekt koji se odnosi na suzbijanje kaznenih djela povezanih s trgovanjem ljudima.

Također su izrazili zanimanje za časopis „Policija i sigurnost“, odnosno iskustva i najbolje prakse koje se odnose na pisanje i objavljivanje stručnih i znanstvenih članaka, a koje bi voljeli prenijeti u djelokrug rada AKSP-a.

Na kraju sastanka, obje strane iskazale su zanimanje za intenziviranje suradnje dviju ustanova vezano za obuku u području javne sigurnosti, s ciljem podizanja i unaprjeđenja obuke policijskih službenika.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Jashari naglasio je kako je suradnja dviju akademija nužna i dobrodošla. S navedenim se složila voditeljica Pentavec te je kao jedan od prvih budućih koraka spomenut zajednički interes za potpisivanje Memoranduma o suglasnosti o suradnji između dviju ustanova, kao i uzvratni posjet izaslanstva Kosovske akademije za javnu sigurnost.

Prilikom posjeta prezentirani su prostori Veleučilišta, sportske dvorane i drugi sadržaji Kosovske akademije za javnu sigurnost, od čega je posebnu pozornost izazvao FATS – simulator za trening s vatrenim oružjem.

Pisane vijesti