Predstavnice MUP-a RH sudjelovale na 61. konferenciji Međunarodne udruge žena u policiji

Program ovogodišnje konferencije uključuje tematske sesije posvećene izazovima ženskog vodstva u policiji, problemu trgovine ljudima, međuljudskim odnosima na radnom mjestu te pitanjima zapošljavanja, zadržavanja i podrške službenicama

Pomoćnica načelnika Uprave kriminalističke policije Sonja Raguž, zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović te pomoćnica načelnika Kriminalističkoobavještajnog sektora Ana-Marija Horjan sudjelovale su na 61. godišnjoj konferenciji Međunarodne udruge žena u policiji (International Association of Women Police, IAWP), koja se pod sloganom „Služimo. Štitimo. Vodimo.“ održala od 1. do 5. rujna 2024. godine u Chicagu, SAD.

Konferenciju podupire Međunarodni program za pomoć u kriminalističkoj obuci (International Criminal Investigative Training Assistance Program, ICITAP) Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, u skladu sa svojim radnim planom, koji uključuje informativne i mentorski organizirane studijske posjete s ciljem upoznavanja s najboljim praksama u regiji ili izvan nje te poticanja prekogranične suradnje u području provedbe zakona na zapadnom Balkanu.

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji je sudjelovalo na poziv ICITAP-ova ureda u Republici Hrvatskoj i uz potporu voditelja ICITAP-ova programa Andreja Madunovića, s kojima Ravnateljstvo policije, posebice Uprava kriminalističke policije i Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, imaju vrlo uspješnu suradnju kako u području edukacije tako i u suzbijanju kriminaliteta na svim razinama kroz zajedničke prvenstveno operativne suradnje sa svim susjednim zemljama, a posebice kroz potporu zemalja zapadnog Balkana. a na konferenciji im se i pridružila predstavnica ureda Marija Fodor.

Konferencija, koja okuplja članove iz 70 zemalja, ima za cilj osnažiti, ujediniti i unaprijediti kapacitete žena u policiji diljem svijeta. Program ovogodišnje konferencije uključuje tematske sesije posvećene izazovima ženskog vodstva u policiji, problemu trgovine ljudima, međuljudskim odnosima na radnom mjestu te pitanjima zapošljavanja, zadržavanja i podrške službenicama.

Gregory Ducot, ravnatelj ICITAP-a koji je zadužen prije svega za potrebe vezane za upravljanje, administraciju i strateško planiranje, otvorio je panel vezan za inovativne pristupe unaprjeđenju ravnopravnosti spolova u policiji. Na panelu su iskustva iz svojih zemalja i ustanova iznijele predstavnice Albanije, Kenije, Jordana, Uzbekistana - te su sudionici imali prilike vidjeti raznovrsne pristupe i konkretne aktivnosti koje se poduzimaju u osnaživanju žena u policiji.

MUP RH također je prepoznao važnost teme ravnopravnosti spolova te se na temelju Zakona o ravnopravnosti spolova provodi Plan djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova, za razdoblje od 2023. do 2027. godine, čiji su ciljevi usmjereni na otklanjanje postojeće nejednakosti u zastupljenosti spolova među policijskim službenicima, postizanje uravnoteženog sudjelovanja žena i muškaraca u procesima odlučivanja te uklanjanje rodnih stereotipa na radnom mjestu.

Jednako su tako detaljno razrađene aktivnosti za postizanje zacrtanih ciljeva, kao i indikatori uspješnosti. Primjerice, aktivnosti koje podupiru uravnoteživanje sudjelovanja žena i muškaraca u procesu odlučivanja uključuju analizu omjera žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama, davanje prednosti podzastupljenom spolu prilikom popunjavanja rukovodećih poslova ako oba kandidata imaju jednake kompetencije te osiguravanje rodne ravnoteže pri oblikovanju radnih skupina i stručnih vijeća.

Sljedeća važna tema bilo je mentalno zdravlje te je jedan panel posvećen iskustvima o brizi za mentalno zdravlje i osnaživanje policijskih službenica. Kad je riječ o MUP-u RH, psihosocijalna zaštita kontinuirana je i provodi se temeljem Pravilnika o psihosocijalnoj zaštiti za zaposlenike MUP-a, aktom kojim su određeni provoditelji psihosocijalne zaštite, propisan postupak psihosocijalne zaštite i način koordinacije rada.

Psihosocijalnu zaštitu provode psiholozi, socijalni radnici i prema potrebi osobe nadležne za poslove dušebrižništva. Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz raznih područja provedbe zakona, uključujući policijske službenike, pravosudnu policiju, tužitelje i druge dionike u provedbi zakona.

Sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na ovoj konferenciji stoga će dodatno doprinijeti unaprjeđenju međunarodne suradnje i razmjeni iskustava u području provedbe zakona. U neformalnom dijelu ravnatelj ICITAP-a Ducot pohvalio je ured u Hrvatskoj i suradnju s hrvatskom policijom, naglasivši kako su upravo ovakvi susreti prilika za daljnja jačanja suradnje.

Pisane vijesti