Predstavljena knjiga „Cestovna vozila hrvatske policije od 1913. do 2013.„

Slika topvijesti/2014/Rujan/knjiga_cestovna_vozila/naslovna_velika.jpg

Ova  vrijedna i profesionalno publicirana knjiga je doprinos baštinjenju povijesti i tehničke kulture svih starodobnih vozila u Hrvatskoj

Foto: MUP

U povodu Dana policije, u Ministarstvu unutarnjih poslova u petak, 26. rujna, predstavljena je knjiga „Cestovna vozila hrvatske policije od 1913. do 2013.“ Ova lijepo ukoričena knjiga na 159 stranica bavi se poviješću motornih vozila policije na području Republike Hrvatske od samih njezinih početaka te svjedoči da je, neovisno o društveno-političkim uvjetima, razvitak policije u Hrvatskoj išao ruku pod ruku s trendovima razvitka policije u najnaprednijim europskim državama. U knjizi je obrađeno 108 automobila i motocikala, isključivo vozila s policijskim oznakama (natpis, rotacijsko svjetlo, sirena, službena registracijska pločica), koja se u novije doba popularno nazivaju „šarena“ ili „obojena“ vozila.

„Knjiga je nastala sa željom da se na jednom mjestu objedini što više fotografija vozila na motorni pogon, na dva i četiri kotača, koja su u posljednjih stotinu godina bila u uporabi u hrvatskoj policiji. Budući da je motorizacija policije u Hrvatskoj započela 1913. godine, kad se za potrebe službe nabavilo prvo vozilo, upravo je ta značajna obljetnica bila idealna prigoda da se fotografijom zabilježe vozila iz tih stotinu godina“, rekao je na predstavljanju knjige voditelj Muzeja policije i autor knjige Željko Jamičić.

Zamisao o knjizi potekla je od zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, koji je pružio moralnu i tehničku potporu aktivnostima na prikupljanju građe i osiguranju potrebnih sredstava za izdavanje knjige. Njemu i brojnim entuzijastima, od kojih je posebno potrebno istaknuti umirovljene policijske službenike, zahvalio je načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović: „Oni su dali nemjerljiv prilog realizaciji knjige i poslali svima nama poruku da povijesti policije i njezinom razvojnom putu treba pridati dužnu, veću pozornost, jer je ona bogata, vrijedna i možemo se njome ponositi. Ova je knjiga sjajan primjer kako se vrijedne povijesne činjenice mogu dokumentirati i ovjekovječiti. A činjenice koje su u njoj zabilježene, s jedne strane govore o bogatoj povijesti cestovnih vozila policije od početka 20. stoljeća, a s druge strane o dosadašnjem pomalo neodgovornom i ignorantskom odnosu prema vlastitoj povijesti. Stoga ovime posao ni izbliza nije završen te očekujemo nastavak rada na dopuni i obogaćivanju njezinog sadržaja“.

Recenzent knjige, doktor Antun Presečki istaknuo je kako je ova stručno, jezično i urednički dojmljiva te vrijedna i profesionalno publicirana knjiga doprinos baštinjenju povijesti i tehničke kulture svih starodobnih vozila u Hrvatskoj. „Ona na pregledan način daje, iz naše perspektive, fascinantne povijesne fotografije i osnovne podatke o svakom vozilu i može biti na ponos hrvatskoj policiji i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti“, dodao je.

Monografija je prvo izdanje takve vrste, a u traženju fotografija pretraživani su fondovi Hrvatskog državnog arhiva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, tražena je pomoć i suradnja djelatnika MUP-a i umirovljenika. Unatoč naporima i željama, do fotografija određenih vozila autori knjige nisu uspjeli doći. Stoga se i dalje primaju svi dobronamjerni prijedlozi kako bi drugo izdanje bilo potpunije, a za sljedeću godinu planirano je izdavanje knjige o plovilima i letjelicama hrvatske policije.

Povodom predstavljanja ove knjige, u prostorijama MUP-a izloženi su modeli milicijskih/policijskih vozila u vlasništvu i izradi Marija Turčina, dok je u dvorištu Ministarstva moguće razgledati izloške pravih policijskih vozila iz zbirke Muzeja policije iz 1990-tih te tipove nekadašnjih službenih vozila iz pedesetih i šezdesetih godina iz zbirke Antuna Presečkog.



Stranica