Predsjednik Mešihata predavao na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2016/prosinac/01-12-2016-000.jpg

Danas je na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u seriji “Polic i Ja - Razgovori o društvu”, gost-predavač bio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija prof. dr. Aziz ef. Hasanović.

Foto: MUP

Danas je na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u seriji “Polic i Ja - Razgovori o društvu”, gost-predavač bio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija prof. dr. Aziz ef. Hasanović.

Predavanje je otvorio profesor Nikša Jelovčić iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničku djelatnost.

Pred punim je auditorijem prof. dr. Aziz ef. Hasanović rekao da je hvale vrijedno da postoji i ovaj oblik komunikacije i da se možemo izravno upoznati s jednom od svjetskih religija te upoznati se sa konceptom jednog muslimana kroz prizmu njegova vjerovanja, kulture i življenja jer ne nepoznavanje je najveći neprijatelj čovječanstva, a posebno u današnjem kontekstu ako gledamo Bliski istok i ostala krizna žarišta. Prof. dr. ef. Hasanović kategorički je osudio ISIL jer smatra da su radikalna tumačenja Kur'ana pogrešna i smatra da se sveta knjiga islama ovako krivo tumači iz pogrešnih i osobnih interesa.


S druge strane, prof. dr. ef. Hasanović s hrvatskom je policijom imao odlična iskustva, a posebno je pohvalio odnos granične policije na aerodromima kod pregleda putnih isprava žena u burkama, pokrivalima za lice i tijelo koje nose žene islamske vjeroispovijesti. Također, prof. dr. ef. Hasanović model integriranja islama u hrvatsko društvo promovirao kao prijedlog globalnog modela integracije, a Papa ga je, prilikom posjete Vatikanu, pohvalio kao jednog od rijetkih koji je došao s konkretnim rješenjem problema.
Visokom stupnju integracije u hrvatsko društvo govori u prilog i postojanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa koji je sklopljen još u prosincu 2002. godine.


Manje je poznato da je prof. dr. Aziz ef. Hasanović autor i priručnika kojeg  koristi svaki hrvatski vojnik i policajac koji ide na mirovnu misiju u neku od islamskih zemalja.

 



Stranica