Predavanjem na temu krivotvorenih dokumenata i umjetnina zatvorena izložba u MSU

U suradnji Muzeja policije, Muzeja suvremene umjetnosti i AKD-a 7. prosinca 2021. u MSU-u je održano predavanje na temu krivotvorenih dokumenata i umjetnina

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 7. prosinca 2021. održano je predavanje na temu krivotvorenih dokumenta i umjetnina koje su u sklopu izložbe „AKD – 30 godina povjerenja i sigurnosti“ organizirali Muzej policije, Muzej suvremena umjetnosti i AKD.

O temi krivotvorenja govorili su Jasna Galeković iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Helena Jelinek Mareljić iz Muzeja policije, izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota iz Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te Željko Krznarić iz Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke.

Okupljeni su mogli čuti o vještačenjima osobnih dokumenata koje provodi Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te uživo vidjeti primjerke krivotvorenih dokumenata, ali i zaštite koje imaju naši osobni dokumenti.

Predstavljena je i zbirka krivotvorenih umjetnina Muzeja policije, a mogli su se vidjeti i neki konkretni slučajevi krivotvorenih umjetničkih slika, skulptura i isprava koje su bile postavljene na izložbi.

Na predavanju se moglo čuti zanimljivih informacija o poznatim svjetskim krivotvoriteljima, ali i o provenijenciji umjetnina. Bilo je riječi o metodologiji rada i ulozi policije u razrješavanju ovog oblika kriminaliteta te načinu prepoznavanja krivotvorine od originala. Razgovaralo se i o nekim slučajevima otkrivanja krivotvorenih umjetnina iz policijske prakse. Predavanjem o ovoj vrsti kriminaliteta želi se educirati javnost, ali i prevenirati obmane i prijevare kupaca umjetnina.

Po završetku predavanja sudionici su izrazili iznimno zadovoljstvo dobivenim informacijama i samim sadržajem predavanja.

Ovim je zatvorena izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u kojoj je svoj doprinos uz organizaciju predavanja i izlaganje muzejskih predmeta dao i Muzej policije.

Pisane vijesti